Høydeskrekk? Ikke noe hinder for å fly paraglider, mener Andreas Rieber Borgnes, leder i Bergen Hanggliding og Paragliding Klubb.

– Jeg får også ubehag hvis jeg står på kanten av et stup. Men å fly i 2.000-3.000 meters høyde gjør meg ingenting. Da er jeg bare lykkelig, sier Borgnes.

Se video fra paragliderturen her!

Svermer i Arna

Mens mange sverger til stranden eller parken når solen steker, tar andre på seg vindtette klær og klatrer til fjells med enorme sekker på ryggen. Om ryggen verker under vekten av alt utstyret, er belønningen på toppen desto mer kjærkommen. Der venter en fantastisk utsikt og fri flukt over grønne enger.

På Unneland i Arna svermer det av paraglidere i sommerværet. Men det er ikke sol og varme som er det viktigste for pilotene.

– Det avgjørende er at det ikke er for mye vind, at forholdene ikke er for stabile, og at det er temperaturforskjell i luftlagene som gir termikk (oppdrift). Når bakken varmes opp utløses det bobler av varmluft som løfter oss til værs. Av og til dannes det rene søyler av varmluft som vi kan utnytte, forklarer Borgnes.

Et godt tegn er skyer under oppbygging. Det betyr stigende luftstrømmer.

– Løp, løp løp!

– Man blir litt hobbymeteorolog av å drive med dette, sier Borgnes.

Han har spent journalisten fast i seletøyet og er klar for å sette utfor i tandem.

– Husk å løpe alt du kan når jeg sier fra. Vi må få vingen til værs, sier han.

På tredje forsøk lykkes vi, og seiler ut over markene. Men piloten er ikke helt fornøyd. Det blir en kort tur.

– Vi hadde uflaks med timingen. Det var litt dårlig oppdrift akkurat da vi startet, sier han. Vi prøver lykken på Ulriken i stedet.

– Kom igjen, løp! Alt du kan! Flott, roper Borgnes, mens beina mine plutselig spinner i løse luften. Et øyeblikk lurer jeg på om ferden skal ende i uren med knærne mine først – men så vinner vi plutselig høyde og er luftens baroner.

Svever med ørner

Vi hever oss høyt over rushtrafikken i Nattlandsveien og gjør noen heftige vendinger over Kronstad. Naturkrefter jeg ikke helt vet hvor kommer fra er plutselig over oss, og tar bolig i mageregionen.

– Gjør deg klar for landing, sier Borgnes idet vi kommer på høyde med en folketom Brann stadion. Sekunder senere er vi nede, mykt som et kattehopp.

– Å fly gir meg en fantastisk frihetsfølelse. Du kan tenke deg hvilke naturopplevelser du får når du svever ved siden av ørner og hauker i flere tusen meters høyde, sier Borgnes.

Klubben arrangerer nybegynnerkurs med start 6. og 15. juli, med ca ni dagers varighet. Se skywalk.no for mer informasjon, eller ta kontakt på mail.

RUNE CHRISTOPHERSEN (mms)