I ET BRUNAKTIG HUS høyt oppe i åsen bor Mona Haaland, ektemann Arild og barna Ole (4), Bjørn (7) og Eline (9).

— Noen som har sett det nye huset, har spurt om dette er de nye seniorboligene i strøket, sier eierinnen og humrer.

For det moderne huset er ikke så stort som det ser ut til fra nedsiden. Men fra terrassene har familien en fantastisk utsikt. Det var den ekteparet falt for. De bestemte seg raskt for at denne ville de ha. Men å få opp et hus der, viste seg å ikke være så lett som de hadde trodd. I tillegg til å være bratt, var tomten nemlig smal.

— Vi trodde vi skulle få opp et kataloghus på flekken, sier Mona Haaland og smiler litt av seg selv.

I MAI I ÅR flyttet familien inn i huset som er tegnet av arkitekt Gro Haveland fra Fortunen Arkitekter. Fra å ha bodd på 80 kvadratmeter, har de nå nærmere 200 å boltre seg på.

— Vi hadde ikke så sterke meninger om huset, så Gro fikk utfolde seg litt. Men vi ville ha et enkelt hus, pompøse bad er ikke helt vår stil, sier trebarnsmoren.

— På grunn av tomtens form, måtte det bli et smalt bygg. Vi måtte terrassere litt for å unngå å sprenge for mye. Samtidig ønsket familien en utleieleilighet i kjelleren, sier Gro Haveland.

I øverste etasje kommer man inn i en inngangsboks. Her er det mye skapplass, en bod og et gjestetoalett. Går man rett frem, kommer man ut på terrassen som går rundt hele huset. Stuen er plassert bakerst, og det store kjøkkenet fremme, i utsiktsretningen.

— Aksene i bygget er viktige for meg, forklarer arkitekten.

Hun forteller at hun hele tiden har tenkt praktiske løsninger. De aller fleste dørene i huset er derfor skyvedører, fordi det tar mindre plass.

PÅ DET STORE kjøkkenet er det god plass til både matlaging og lek. Det hvite bordet kan trekkes ut og gi plass til mange.

Også herfra har man utgang til terrassen. Den går hele veien rundt huset i alle tre etasjene.

— Det er en bratt tomt, uten så mye mulighet for hage. Derfor har jeg plassert gangbanene oppe i luften, sier Gro Haveland.

Barna stortrives ute på den aluminiumskledde lekeplassen, men mor er ikke alltid like trygg.

— Vi skal få på plass et enda bedre rekkverk, sier hun.

Fra inngangsboksen kan man gå ned én etasje. Trappen «Bilbao» forsterker følelsen av å sveve. I denne etasjen er det fire soverom, hovedbad, vaskerom, en stor bod og klesrom. Soverommene er ikke så store, men funksjonelle. Barna har fått køyesenger, og Elines rom er innredet i rosa for en liten prinsesse.

I hele huset er det store vinduer uten gardiner, og både gulv og himling er trukket helt ut til vindusflaten. Belysningen er innfelt i takene.

— Jeg liker ikke alt dette som henger, sier arkitekten og ler.

HUN HAR VÆRT medhjelper også når det gjelder innredning av huset. Veggene er gipsflater som er malt i nøytrale farger, på gulvene er det parkett, og i taket er det hvitlasert furu. Møblene og det øvrige interiøret er i spreke farger som lilla, rødt og turkis.

— Det er mange som synes at fargene er fine. Gro har sydd sammen en pakke vi ikke hadde funnet selv, sier Mona Haaland, og forteller at siden familien bodde trangt, måtte de tidligere være veldig strenge med hvor mange ting de kjøpte.

— Så vi trengte en del ting uansett, sier hun.

Arkitekten forteller at det tidligere var vanligere å bruke både arkitekt og interiørarkitekt når man bygget hus.

— Jeg er opptatt av helheten. Dette er et hus jeg kunne tenkt meg selv, sier hun.

SVEVENDE: Arkitekt er Gro Haveland i Fortunen Arkitekter.
Amundsen, Paul S.
VIDT UTSYN: Fra huset i Haukedalsbotn har man god utsikt. Huset er bygget i det vedlikeholdsfrie og miljøvennlige materialet VisorWood. Brunfargen vil bli gradvis gråere.
Amundsen, Paul S.
SVEVENDE UTEROM: De vedlikeholdsfrie aluminiumsterrassene er en flott lekeplass for Eline, Bjørn og Ole. Her er nabogutten Bjarne Johan Lowzow (bak til høyre) på besøk.
Amundsen, Paul S.
FARGERIKT: Tak, gulv og vegger er i nøytrale farger, mens interiøret er fargerikt. Familien var vant til åpen kjøkkenløsning, og ville ha det i sitt nye hjem også. Stuen ligger i andre enden av øverste etasje.
Amundsen, Paul S.
ÅPENT: Aksene er tydelige i det nye huset. Fra gangen kan man gå rett ut på terrassen, men også ned trappen. Kjøkkenet er stort og luftig, med en praktisk kjøkkenøy. Den er morsom å springe rundt for Ole (4).
Amundsen, Paul S.
STORE VINDUER: Store glassflater som går fra gulv til tak uten karmer, slipper inn mye lys i hele huset. Soverommene ligger på rekke og rad i første etasje. De er ikke så store, men praktiske. Her bor Ole.
Amundsen, Paul S.