KAREN R. TJERNSHAUGEN AGNETHE WEISSER

— Det handler om å tøye grenser. Vi lager på en måte vår egen hinderløype, forklarer Fredrik Lien (15).

Vi møter ham og ti andre gutter på samme alder på Åsane terminal. Den regntunge ettermiddagen er satt av til «parkour» - ett nytt fenomen som har spredd seg via internett til ungdommer i hele Europa. Guttegjengen begir seg til U.phil. videregående skole. Her er det mange fysiske hindre som gjør det spennende å utforske kroppens yttergrenser.

Chatter på nettet

Guttene kaster seg flere meter ned fra rekkverket på en vindeltrapp, balanserer på gelenderet og gjør akrobatiske øvelser på plenen nedenfor.

— På lørdag skadet jeg meg da jeg hoppet. Jeg vred kneet så jeg ikke har kunnet gå før i dag, forteller Robin H. Eliassen (15).

— I Frankrike hvor de begynte med parkour er det noen som gjør helt sinnssyke ting. De kan for eksempel hoppe ned 7-8 meter fra bygninger, sier Trond Boland (16)

— Men vi øver oss på forskjellige fallteknikker for å unngå skader, supplerer kameraten Fredrik Lien.

Guttegjengen i Åsane kjenner hverandre fra før, og de fleste går stort sett på samme ungdomsskole. Andre gjør avtaler med fremmede på nettet om å møtes for å hoppe, klatre og balansere sammen. Der diskuterer de også teknikker, legger ut videoer og kommuniserer med folk i Trondheim, Oslo og Stavanger.

— Jeg var vel den første som begynte med parkour her i Åsane etter at jeg ble kjent med noe folk fra byen som holdt på med det. Nå er vi kanskje rundt 30 som driver med parkour her i Åsane, sier Trond Boland.

Best i sentrum

Det dreier seg om å utforske og leke i byrommet, om å finne nye veier. Målet er å bevege seg så raskt som mulig i en rett linje fra et punkt til et annet, og bruke de fysiske hindringene underveis til å utføre hopp og akrobatikk. Gjennom byen kombineres ulike teknikker - som løping, klatring, sprang og balansering.

— Jeg liker meg aller best i sentrum. Rundt universitetet og i området nedenfor Florida sykehus er det mange bra steder. Men egentlig går det an å holde på med parkour overalt, det handler egentlig bare om å være kreativ, mener Fredrik.

— Hender det at dere blir jaget bort fra steder?

— Ja, av og til får vi kjeft. Men da bare løper vi, fniser en av guttene.

— Folk lurer jo ofte på hva vi driver med. Nede i byen er det noen som holder på i 12 - 1-tiden om natten, og da ser det i alle fall rart ut når de hopper og spretter rundt, sier Fredrik.

Overvinne sperrer

Estetikken er viktig, spensten og smidigheten også. Bevegelsene skal «flyte» og se stilige ut. Action og spenning er noe av det som driver dem. Mange av guttene har bakgrunn fra liknende idretter, som for eksempel turn.

— Det går liksom ikke an å ha ligget på sofaen i ti år og så begynne å hoppe rundt. Men det handler like mye om å bygge seg opp psykisk. De fleste har mentale sperrer som gjør at de ikke bare kaster seg utfor store høyder, sier Fredrik.

En trafokiosk er neste utfordring. Tre av guttene klatrer opp og ser litt tvilende ned på asfalten nedenfor. Men hvis man bare tar sats er det mulig å nå bort til gressplenen på den andre siden av gangveien. Marius Prestøy (15), setter utfor, lander på beina og ruller rundt på gressplenen så sølen skvetter - til vill jubel fra kameratene.