Men hva gjør ikke en generalsekretær når nytt Røde Kors-hus skal åpnes og Røde Kors-effektivitet demonstreres — attpåtil med ordfører, politimester og bydelsledere på tilskuerplass?

Derfor ligger Jan Egeland lydig på rygg på båren der oppe, og legger sine neste fem minutter fortrøstningsfullt i hendene til klatregruppen i Fana Røde Kors Hjelpekorps.

Sjefen sjøl skal nemlig «reddes» ned på trygg grunn, fra toppen av kranen på Mjellem-slippen, iført sjokkorange jakke over slips og dress, og mentalt sånn noenlunde klar til å bli firt ned til kaien, der M/F «Folgefonn» ligger på slipp og får stelt propellen sin.

«Behagelig tur»

— Slipp kanten, får han beskjed om.

Så henger han der i løse luften. Turen ned tar fem minutter, lange minutter, formoder vi.

— En behagelig tur, svarer Egeland når hjelpemann Endre Grønlund ber om en tilstandsrapport etter nedkomsten.

— Disse folkene er utrolig profesjonelle, legger han til, til oss.

— Meget sporty gjort, returnerer Grønlund, om generalsekretærens stunt.

Før rødekorsere fra Laksevåg og Alvøen frakter den fremdeles båreliggende over sundet i gummibåt. Og derfra ti meter i ambulanse frem til døren til nyetableringen i Damsgårdsveien 69, der Røde Kors-flagget allerede vaier fra hustaket.

Ventet lenge

Og i toppetasjen på Damsgård, med ufattelig utsikt til Fløyen, sitter gratulanter av absolutt alle kategorier benket for å snittefeire innflytting i nytt hus.

— Kjære gjester, endelig kan vi si velkommen til Røde Kors Huset, denne dagen har vi venter på i tre-fire år, sier distriktsleder for Hordaland Røde Kors, Monica Håkansson, i sin velkomsttale.

Hun orienterer om at huset på den administrative siden skal romme Hordaland Røde Kors, Bergen Røde Kors og Røde Kors Automatene, til sammen 22 ansatte.

Men ikke bare byråkrater, huset skal også syde av aktiviteter, hverdag som helg. Være et kraftsentrum for humanitær innsats - og en base for fylkets 24.000 medlemmer og 51 Røde Kors-foreninger, med assortert aktivitet som redning, førstehjelp, besøkstjeneste, aktiviteter for flyktninger og tiltak for barn og unge.

Åpent hus er det forresten fredag, fra klokken 13 til 15.

Takk til alle

— Takk til alle dere som har stått på for dette, sa distriktslederen, med favnen full av cellofanblomstring.

Før gratulantene slapp til på podiet - med ordfører Kristian Helland i spissen. I tillegg til varme gratulasjoner kunne ordføreren fortelle at han i sin hadde hatt Jan Egelands far som rektor på Stavanger Katedralskole.

Punchlinjen går likevel til bydelsdirektør i Bergenhus bydel, Ole Vorland.

— Dere skal lete lenge etter et finere sted å betrakte Bergenhus bydel fra, enn fra denne siden av fjorden, gratulerte han.

Den likte vi, Vorland!

MELLOM HIMMEL OG HAV: Her «reddes» han ned fra kranen, generalsekretær i Røde Kors, Jan Egeland. Endre Grønlund fra Fana Røde Kors' klatregruppe er styrmann på turen ned. FOTO: TOR HØVIK