Sverre Johnsen (77) måtte flykte fra hjemmet sitt da storbrannen startet. Heldigvis hadde naboen løsningen klar.

Johnsen ble vekket klokken halv ett natt til søndag. Da var det fare for at brannen skulle spre seg til det 150 år gamle trehuset han bor i, ikke langt fra der storbrannen oppsto.

BER FOLK ÅPNE DØRENE: Ordfører Jan Geir Solheim ber folk åpne sine hjem for de som ikke har noe sted å være etter storbrannen i Lærdal.

— Jeg håper det har gått bra med huset. Heldigvis hadde naboen en bobil vi har kunnet varme oss i. Men jeg har ikke sovet i det hele tatt. Usikkerheten har vært for stor, sier Johnsen til BT.

- En tøff natt

Han inviterer oss inn i den eldre bobilen, som søndag formiddag sto parkert utenfor Haabakken vertshus, hvor flere av beboerne samlet seg natten før.

Det har vært en tøff natt, forteller Johnsen, som er født og oppvokst i Lærdal.

— Jeg tenker på alle menneskene som har mistet hjemmene sine og alt de har. Samtidig er jeg glad for at ingen menneskeliv gikk tapt. Dette kunne gått så mye verre, sier 77-åringen.Minst 90 har fått behandling

- En forferdelig tragedie

Klokken 11 lørdag formiddag holdt kommunens kriseteam et informasjonsmøte for innbyggerne. Ordfører Jan Geir Solheim ba folk åpne sine hjem for dem har mistet alt i brannen.

— Vi er nødt til å ta vare på dem som er rammet hardest. Dette er en forferdelig tragedie, hvor kanskje så mange som 16 familier har mistet alt de eide, sa Solheim.

Hotellfamilie evakuert

Knut Lindstrøm og Britt Isdal på ærverdige Lindstrøm hotell sitter søndag ettermiddag på Aurland fjordhotell med fire barn og au pair. De ble evakuert etter brannen, etter at kommunen først prøvde å bruke hotellet som base for de evakuerte.

Hotellet, som åpnet i 1845 og har vært drevet av Lindstrøm-familien hele veien, ligger midt blant de pastellfargede husene i den gamle delen. Lindstrøm vet ikke hvor skader hotellet har fått.

— Det er fortsatt helt utrolig. Det gikk så fort. Vi ble oppringt av rådmannen som spurte om vi kunne ta imot folk. Vi åpnet hotellet og tok med barna. Det viste seg kanskje ikke å være det beste evakueringsstedet med glør og røyk utenfor. Så gikk strømmen, sier Lindstrøm.

EVAKUERT: Knut Lindstrøm og Britt Isdal med barna Erik, Birgithe, Ingrid og Knut.

Dermed endte han og familien opp med å bli evakuert selv. Noen dro til sykehuset, andre til fjordhotellet.

Brant i 1968

1997 ble sivilarkitekt Claus Lindstrøm — fetteren til Knut Lindstrøms far - tildelt Lærdal kommunes høyeste ærespris for kulturarbeid, for sine 40 år med ulønnet arbeid for gamle Lærdalsøyri.

Og Knut Lindstrøm har opplevd brann før. I 1968, da han var liten gutt, tok det fyr i Lindstrøm hotell.

Utan eit nyinstallert sprinkelanlegg kunne brannen fått langt større omfang på den tettbygde Lærdalsøyri, heter det i fylkesleksikonet.

— Vi har snakket om, at historien gjentar seg. De skulle komme brann i forkant med et sprinkleranlegg. Jeg husker den dagen. Anlegget var ikke ferdig montert, men faren min gikk ned i ventilrommet i kjelleren og satte på sprinklingen manuelt. Det avgrenset skadene.