– Jeg trives veldig bra med å jobbe i Bergen, og kommer gjerne tilbake neste sommer, sier Hans Åke Larsson (49) i selskapet Axelssons Turisttrafik AB fra Västerås vest for Stockholm.

For tiden oppholder Larsson og fem andre såfører fra Axelssons seg i Bergen, innleide av Bergen Buss AS.

Bergen Buss hyrer i sommer inn i alt 19 sjåfører og 15 busser fra Sverige for å ta unna alle cruisebåtpassasjerene som ønsker å dra på sightseeing i Bergen, til Os, Voss, Hardanger eller Flåm mens båtene ligger i Bergen.

Stor mangel

– Å skaffe nok turbusser i Bergen har vært problematisk i flere år. Vi leier inn all den kapasiteten vi kan få, sier administrerende direktør Arthur Kordt i European Cruise Service.

Kordt er styreleder i Bergen Buss, et privat selskap som sjåføren Helge Hagebø etablerte i 2002. European Cruise Service kjøpte seg inn i selskapet fjor.

I Bergen disponerer Tide Reiser 20 egne turbusser. Sjåførmangel og stor etterspørsel etter turbiltjenester gjør at også Tide må hyre inn busser i stor skala. I sommer er opptil 15 turbusser leid inn fra blant annet Trøndelag og Østlandet.

– Det har vært en kraftig økning i etterspørselen i år, og det hender vi må si nei til oppdrag. Men vi har ikke vurdert å leie inn busser fra utlandet, sier fungerende daglig leder i Tide Reiser, Steinar Hesthamar.

Gode sjåfører

– I Norge er det forferdelig vanskelig å få fatt i sjåfører. Det er og blir et stort problem. Sist vinter skrev vi kontrakt med svenske selskap, som har skikkelige biler og gode sjåfører, seier daglig leder i Bergen Buss AS, Helge Hagebø.

På Festningskaien treffer vi Hans Åke Larsson, ventende i sin gule svenskebuss, klar for en rundtur i Bergen med cruisebåtturister fra «Seaborn Pride».

– Hjemme i Sverige har vi mye skolekjøring, så det passer bra å kjøre turister i Norge i skoleferien. Fra Bergen er det bra arrangerte turer, det er greit å ta seg frem også på smale veier til Flåm og Hardanger. Det gjelder å ta det litt «lungt», sier Hans Åke Larsson.

SVENSKEHJELP: Hans Åke Larsson (49) er en av rundt 20 svenske turbussjåfører som denne sommeren kjører cruisepassasjerer på sightseeing i Bergen, Hardanger, Voss og Sogn.
HELGE HANSEN