På begynnelsen av 2000 var tagging og graffiti et stort problem i Stockholm. I 2003 bestemte kommunen, Stockholms Trafikklag (SL) og politiet seg for å ta et krafttak og gjøre noe med det.

— Det var virkelig ille i 2003. Spesielt utsatt var togene. Det var nesten ingen tog uten tagging, sier tidligere sikkerhetssjef i SL, Johan Hedenfalk.

Han har jobbet som sikkerhetssjef i 20 år og forteller at taggingen på tog ble redusert med 80 prosent fra januar 2004 til januar 2007 takket være krafttaket.

— Å bekjempe tagging og graffiti er en langvarig kamp hvor utholdenhet er veldig viktig, sier Hedenfalk.

Deler erfaringer med Bergen I mars i år ble Hedenfalk sammen med sjefen for vaktselskapet Commuter Security Group AB (CSG) og politiet i Stockholm, invitert av Bybanen til Bergen for å fortelle om sitt arbeid mot tagging. Tilstedet på møtet var blant andre politiet, kommunen, fylkeskommunen, Skyss og Bybanen.

— Slik jeg forstår det er man urolig for tagging og Bybanen. Vår erfaring er at nye fremkomstmidler er spesielt utsatt for tagging, sier Hedenfalk.

Hedenfalk har mange gode råd til Bergen om hvordan de skal håndtere tagging og graffiti.

— Først og fremst er det veldig viktig at ulike aktører som politiet, kommunen og kollektivselskap samarbeider, sier han.

Han synes det er mye tagging på mange plasser i Bergen og at dette får stå i fred veldig lenge. I Stockholm fjernes det innen 24 timer.

— Hvis vi ikke er på hugget, så kommer det tilbake med en gang, sier han

Skader for 136 millioner kroner

I 2008 kostet graffiti og hærverk Stockholm 136 millioner kroner. Det beløpet ville vært mye høyere dersom ikke SL, politiet og vaktselskapet CSG hadde samarbeidet.

— Det er spesielt viktig å ha politiet med på laget og jeg oppfordrer alle til å politianmelde tagging og graffiti slik at politiet får ressurser til å bekjempe dette, sier sjefen for CSG Anders Nyberg.

Han var også tilstedet på møte i Bergen i mars.

— Bergen har etter min mening et stort problem. Dere har mye tagging og også mye som ikke fjernes. Dere har en butikk som selger materiale og ingen samarbeid mellom de ulike aktørene, sier han.

I dag har CSG en egen gruppe som skanner internett og følger med på hva som skjer i taggemiljøet.

— Det er viktig å forstå graffitikulturen og fjerne tagging og graffiti med en gang, sier han.

De tar også bilder av all tagging og graffiti og legger det i en database. Slik har de bevisene klar, når de pågriper en tagger.

— Vi har pågrepet over 3000 taggere siden 2004. Disse blir ofte bøtelagt og noen blir også dømt for skadeverket, sier han

En ny strategiplan

Flere av aktørene fra Bergen var godt fornøyd med svenskene sine tips. En av dem var Astrid Rongen, spesialrådgiver i byrådsavdelingen for byutvikling, næring og klima.

— Jeg jobber nå med en strategiplan for hvordan vi skal håndtere tagging og graffiti i byen. Denne skal legges frem for politikerne før sommeren, sier hun.

Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken før den er levert til politikerne.

Hva mener du om tagging? Si din mening her.