Norsk Hydro ASA kunngjorde i dag at de har signert en kraftkontrakt med Vattenfall AB.

— Dette er en veldig god nyhet for industri-Norge, Husnes og Hordaland. Det betyr at Søral er sikret kraft i mange år fremover, sier statsminister Jens Stoltenberg til bt.no.

- Svensk kraft er bra Kontrakten er på nær 18 TWh og vil løpe over en åtteårsperiode. Dette er en av de største kraftkontrakter som er inngått på tvers av landegrenser etter at det nordiske kraftmarkedet ble integrert.

— Hydro og Vattenfall fortjener ros og honnør for at de har lykkes med å komme frem til en avtale, sier Stoltenberg.

- Er det ikke et paradoks at kraftnasjonen Norge må hente strøm fra Sverige?

— Vi er en del av et stort nordisk kraftsystem. Tvert imot mener jeg det er bra, for dette fører til mer konkurranse, sier Stoltenberg.

I kveld skal han ringe sin partikollega, Ap-ordfører Synnøve Solbakken i Kvinnherad, og gratulere.

400 arbeidsplasser

— En gledens dag, sier Solbakken til bt.no.

Søral er hjørnesteinsbedirften i Kvinnherad. At krafttilgangen nå er sikret til utgangen av 2020, er svært viktig, mener hun.

— Det er et godt signal fra Hydro om at de vil satse på den kraftforedlende industrien i Norge, sier Solbakken.

— Prisen er konfidensiell mellom partene. Men vi er veldig glad for at Vattenfall er en langsiktig partner for norsk industri, og at vi med dette har kunne være med på å sikre de nærmere 400 arbeidsplassene på Husnes, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro til NA24.

Dagens kontrakt på Søral går ut i 2012. Hydro sikrer dermed gjennom denne kontrakten med Vattenfall videre drift på Søral ut over 2012.

Sør-Norge Aluminium AS er den fjerde største produsenten av primæraluminium i Norge og ligger på Husnes i Kvinnherad. Selskapet er en viktig arbeidsgiver i lokalsamfunnet. Eierskapet i Søral er delt mellom Hydro, som eier 49,9 prosent, og Rio Tinto Alcan, som eier 50 prosent av selskapet.

Bjørn Erik Larsen (ARKIV)