— Det er uthenging, sier Naustdal.

17-åringen er elevrådsleder ved Nordahl Grieg videregående skole og åpen homofil. Fredag fikk han se en svarteliste som russen ved naboskolen Sandsli videregående skole har laget. Det er én grunn til at han står der: At han er homo.

Naustdal sier at det ikke går inn på ham personlig, men tenker på andre som ikke er like trygge på sin seksuelle legning.

— Det er problematisk for folk som kanskje ikke har kommet ut av skapet. Men jeg håper at dette ikke er vondt ment, men kun spøkefullt, sier Naustdal, som er russ neste år.

Svartelister lages av russen hvert eneste år, men skal være mest for moro skyld. Russen setter opp navn på første- og annenklassinger, som i russetiden kan forvente å bli dynket i vann eller kidnappet.

Naustdal varslet rektoren sin om listen fordi han mente at den var over streken. Rektor Lin Holvik reagerte sterkt.

— Dette er holdninger vi burde slippe i 2012, sier Holvik.

Reaksjoner

Hun tok umiddelbart kontakt med elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole. Han er ansvarlig for russen ved skolen, og sitter også i Hordaland fylkeskommunes russegruppe, sammen med russens hovedstyre og to rektorer.

— Det vi ser her, er en alvorlig krenkelse. Vi tar avstand fra dette på skolen, og jeg forstår også at dette er et enkelttilfelle, sier Hammersland.

Han har jobbet med russens holdninger i åtter år, og har aldri sett en svarteliste av så alvorlig karakter.

— De pleier å være ganske uskyldige. Jeg har ikke sett denne typen språkbruk før, sier han.

- Smakløst!

Lederen for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) i Bergen, Daniel Mekki, har denne reaksjonen:

— Smakløst! Ungdomstiden er en fase som er vanskelig for homofile, og det er rart at man her utviser så dårlig dømmekraft. Dette er mobbing, og det bør man holde seg for god for, sier Mekki.

Han viser til at det nylig har vært en bølge av selvmord blant unge homofile i USA, nettopp på grunn av mobbing. Mekki håper at Sandsli videregående skole inviterer ham opp for å snakke om holdninger til homofili.

— Da kan vi snakke om hva som er greit, og hva som ikke er greit, sier Mekki.

Russepresident ved Sandsli videregående skole, Ida Hamarsland, beklager det som har skjedd, men sier det ikke representerer russen ved skolens holdninger.

— Dette var et utkast til en liste som vi bestemte oss for å legge vekk. Det var aldri en offisiell svarteliste fra Sandsli, og det er svært uheldig at den er kommet ut. Listen er på ingen måte representativ for Sandsli-russen, sier hun.