Byrådsleder Monica Mæland smiler tilfreds i det hun klipper snoren foran det gamle klorhuset i Stemmeveien og erklærer at det nye UV-lyset er i bruk.

— Jeg er oppriktig glad for at vi har klart å få det på plass to år før vi opprinnelig hadde planlagt det, sier Monica Mæland.

Hun innrømmer at det var forferdelig at 1300 av byens innbyggere skulle bli smittet av giardia gjennom drikkevannet i fjor høst. Aldri har noen by i Norge opplevd noe liknende. Her sto byens renommé som leverandør av rent drikkevann på spill.

— Nå «griller» vi samtlige mikroorganismer i kraftig UV-lys, sier fagdirektør for vannforsyningen i Bergen, Ivar Kalland, som mener at ikke en eneste bakterie heretter skal overføres til byens innbyggere via drikkevannet.

På fjellet og badestranden smører vi oss og beskytter oss effektivt mot solens UV-stråler. De kan skade. Stråler på 200 kilowatt ville svidd huden vår i løpet av noen sekunder. Sendt mot vann har UV-strålene en rensende effekt. To UV-kanoner er montert på hvert av de to store vannrørene som går fra Svartediket.

6 millioner kroner har det kostet å installere UV-lyset. Fra før er dette på plass i vannverkene i Åsane, Trengereid, Tunes, Sædalen og Kismul. Til våren gjennomlyses også alt vann fra Gullfjellet, og i 2007 også vannet fra Tarlebø. Oslo får ikke sine UV-lys på plass før i 2008.