— Veldig kjedelig at vi ikke kan bruke datamaskinen vår, sukker elevene i klasse 6 C ved Søreide skole. Deres nettmaskin var helt svart i går. Ifølge IT-direktør Janicke Runshaug Foss i Bergen kommune vil det ta en uke før maskinene er i drift igjen.

Mye tyder på at det er det fryktede viruset «bugbear» som herjer på skolens maskiner. Viruset er kommet inn via mail, sprer seg lett og ødelegger mye.

Rothaugen, Rå, Fridalen, Søreide og Løvås skole er rammet av virusproblemene. Mail-serveren er tatt ned ved alle skolene. - Elevene er kreative. Ikke alle er like våkne når det kommer en betenkelig mail. Risikoen er større enn før for at vi kan få problemer, innrømmer Janicke Runshaug Foss.

Halvparten av elevene i klasse 6 C ved Søreide skole har også hatt virus på pc-ene sine hjemme. De vet at det er kjedelige saker og håper skolens maskiner fiskes raskt. Skolen satser mye på å gi elevene datakunnskap. IT-ansvarlig Reidar Johnsen opplyser at hele 180 elever i 5., 6. og 7. klasse har meldt seg på kurs for å ta datakortet.

— Hva gjør dere for å hindre virus?

— Vi fokuserer på sikkerheten og bruker mer ressurser på det, men vi kan aldri være helt trygge. Å bygge gode holdninger i elevene er ikke minst viktig, understreker hun.

FARGER: Datamaskinen sto ubrukt da elevene ved Søreide skole malte i går. Vi ser Linn Helen Hansen og Hanne Tomte Knutsen (med ryggen til).