• Denne teknologien virker svært spennende og interessant. Ingen har hittil klart å løse mobilproblemet i fly.

Det sier informasjonsdirektør i SAS, Simen Revold til Bergens Tidende. Han legger til at alle de store internasjonale flyselskapene lenge har arbeidet for å kunne løse problemet med mobiltelefoner i luften.

— Selv om vi går ut fra at bevisstheten blant passasjerene er høy på dette området, har både flyselskapene, leverandører, myndigheter og forskningsmiljøer på tvers av landegrensene samarbeidet for å finne frem til slike teknologier. Vi har ønsket oss systemer som både kan slå av mobiltelefoner, og systemer som gjør at vi kan oppspore mobiltelefoner som fortsatt står på inne i flyet, sier Revold.

Ingen beviser

— Er det dokumentert at det er farlig å ha mobiltelefonen på under en flyreise?

— Nei, problemet er at det ikke finnes klare beviser på at mobilbruk påvirker de elektroniske instrumentene i flyene. Vi kjenner heller ikke til at mobiltelefoner er direkte årsak til flyulykker. Men på den annen siden finnes det heller ikke bevis for det motsatte. Det finnes ingen eksakt viten om faren ved mobiltelefoner i flyene. Siden vi ikke har noen eksakt viten om dette, vurderer alle de store og seriøse flyselskapene mobiltelefoner som en så stor sikkerhetsrisiko at det er innført totalt forbud mot å ha dem på og bruke dem under flyreiser. Sikkerhet er vårt første og viktigste bud.

Høy bevissthet

— Er mobiltelefoner i fly et stort problem?

— Alle kan jo glemme å slå dem av. Men generelt går vi ut fra at bevisstheten blant passasjerene er veldig høy på dette området. Likevel er vi interessert i systemer som helt kan fjerne risikoen. Har et firma i Bergen funnet frem til et slik system, er det svært interessant, sier Revold.