• Vi ble offer for folks oppslutning om Byluftlisten og Miljøpartiet De Grønne, sier Torstein Dahle.

Rødt i Bergen går tilbake fra 4486 stemmer til 3911 med 3,1 prosents oppslutning. Partiet mister dermed en av tre representanter.

Leder for Rødt i Bergen, Torstein Dahle, mener partiet har hatt en vanskelig valgkamp.

— Vi er selvsagt ikke fornøyd med at vi gikk tilbake, men sett i lys av den spesielt utfordrende situasjonen Rødt var i her i Bergen, må vi likevel si oss rimelig tilfreds med utfallet, sier han til bt.no.

Dahle mener Rødt har tapt mange stemmer til miljøpartiene i Bergen.

— Vi ble utvilsomt et offer for at en del miljøengasjerte folk sluttet opp om Byluftlisten, og Miljøpartiet De Grønne. MDG var tidligere så langt unna at de ble oppfattet som sjanseløse, mens de nå har gått fram over hele landet og har gjort en spesielt god valgkamp her i Bergen. Disse to listene tok nå i alt tok 2966 nye stemmer, oppsummerer Dahle.

«Utøya-effekt»

Dahle tror Rødt har lidd under en «Utøya-effekt».

— Både vi og SV måtte regne med en viss «Utøya-effekt», med velgerovergang til Arbeiderpartiet. Rødt var i den spesielle situasjonen at en av våre listetopper ved forrige valg og for tiden 1. vara til bystyret på Rødts liste, Marte Mjøs Persen, meldte overgang til AP tidlig i 2008. Selv om hun har endret standpunkt og er for oljeboring i Lofoten og for monstermaster, er det all grunn til å tro at hun har bidradd til at overgangen fra Rødt til AP er blitt større.

Har tro på gjennomslag

Røst-lederen tror at med 2 representanter og 5 vararepresentanter vil partiet likevel få en slagkraftig bystyregruppe.

— Det er stor entusiasme i Bergen for partiets politikk og vi har store oppgaver her når det gjelder miljø, samferdsel, ruspolitikk og fattige. For ikke å snakke om kommunens skakkjørte økonomi. Vi får nok å henge fingrene i, sier Dahle.