Mellom stoler og bord balanserer Sissel Flakne Strømmen, daglig leder på Pygmalion, vegetarmat ut til bergenserne. Det er blitt god business, fordi hun er en av få restauranter i Bergen hvor over femti prosent av menyen er rettet mot de som ikke spiser kjøtt.

— Jeg er først og fremst opptatt av økologisk mat, men så ble det etter hvert mer og mer vegetarmat. Nå er store deler av klientellet vårt vegetarianere, forteller hun.

På nasjonal basis regner man med at det finnes rundt 100.000 vegetarianere. Bergen har i dag ingen restauranter som utelukkende tilbyr denne typen mat.

— Jeg er sikker på at det er marked for det. En stor by som Bergen burde ha et slikt tilbud, mener Lars Fadnes

Helsemessige fordeler

Gulrøtter og falafler deles ut på Torgallmenningen. Dyrevernorganisasjonen Noah og Miljøpartiet De Grønne feirer Verdens Vegetardag.

— Det er bare å smake, sier Fadnes til forbipasserende. Flere tar imot.

— Mange blir overrasket over hvor godt det smaker. De tenker at vegetarmat bare er grønnsaker, men det er så mye, mye mer, forteller Fadnes entusiastisk.

Han er selv utdannet lege og jobber som helseforsker. Han er opptatt av de helsemessige fordelene ved ikke å spise kjøtt.

— De som ikke spiser kjøtt får sjeldnere hjerte- og karsykdommer. De har også mindre risiko for å utvikle tykktarmskreft. Gjennomsnittlig levetid er også litt lengre for vegetarianere, forteller han og legger til: - Visste du at Edvard Munch var vegetarianer? Da Vinci også.

- Ikke lett

På Pygmalion er det en hektisk lørdag.

— En vegetarburger og en vegetarlasagne, sier et asiatisk par med guidebok under armen.

På nettet diskuterer turistene vegetartilbudet i Bergen.

En skriver «du vil klare deg, men det er ikke lett».

En annen skriver «Jeg skal til Bergen. Finnes det vegetarianere der?».

Strømmen får flere turister henvist til seg, særlig fra cruisebåtene. Det synes hun er hyggelig, særlig fordi det utfordrer henne til å tenke kreativt i valg av råvarer.

— Maten må være spennende, selv om den er vegetar. Jeg bruker for eksempel mye linser, brokkoli og kikerter, sier hun.

Positivt for miljøet

Snart vil Miljøpartiet De Grønne foreslå i bystyret at alle kommunale kantiner skal være nødt til å ha et vegetartilbud.

— Får vi dette til er det en seier og skritt i riktig retning, sier Fadnes.

Han får støtte av vegetarianer Petter Espeland. Han er også medlem av Noah og spesielt opptatt av dyrs rettigheter.

— Jeg vil ikke bidra til det presset dyr utsettes for i dag, sier han.

Selv om de to vegetarianerne skulle ønske at byen hadde flere rene vegetarsteder, så er de fornøyd med at flere og flere restauranter har gode alternativer til kjøtt.

— Nesten alle har noe på menyen som passer for vegetarianere. Det er en positiv utvikling, sier de.

Si din mening i kommentarfeltet under!