— Vi er ydmyke overfor den kritikken som er kommet frem, og beklager selvsagt at noen mener det er for dyrt å spise og drikke på Litteraturhuset. Nå senker vi noen priser, sier Laila Skorge.

Sammen med sin mann Ken P. Skorge-Kristiansen er hun innehaver av restaurant- og drikkevareleverandøren Colonialen på Litteraturhuset, som blir beskyldt fra forfatterkretser for å støte fra seg yngre kreative miljøer, som forfattere, på grunn av stive priser.

Forfatteren Henning H. Bergsvåg hevdet i søndagens BT at Colonialen rett og slett var et feilvalg for Litteraturhuset på grunn av høyt prisnivå. Tidligere har forfatteren Tomas Espedal offentlig uttrykt samme bekymring.

- Kjempeuheldig

Nå skal det imidlertid bli mulig å få seg et glass vin på Litteraturhuset til 65 kroner, mot 85 kroner som billigste alternativ før. Flaskeølet blir også billigere - fra 68 kroner til 58 kroner. Også traktekaffe, eplekake og brownies blir rimeligere, samt at utvalget av noe rimeligere vin på flaske utvides.

Skorge synes det er leit å få denne kritikken offentlig, sier hun.

— Vi er veldig fornøyd med konseptet vårt, så derfor synes vi denne kritikken er kjempeuheldig. Vi er restauratører, og står midt mellom Litteraturhuset og gjestene. Det har vært noe tvetydig om Litteraturhuset skal tilby lavere priser til forfattere, men dette må være en diskusjon mellom Litteraturhusets ledelse og forfatterne. Som restauratør kan ikke vi differensiere priser mellom yrkesgrupper.

Colonialen på Litteraturhuset er ikke skapt ut fra ren pristenkning, sier Skorge.

— Vi har skapt dette ut ifra hva vi tror Bergen mangler. Vi har ikke lagt oss på konseptet brun pub eller bar som serverer billig øl enkelte deler av døgnet. Det er kjøkkenet som er vårt konsept; et enkelt, rent og ærlig produkt. Tanken er hverdagsmat.

Ved å lytte til kritikken, og å foreta prisendringer håper Skorge at Colonialen på Litteraturhuset blir det hun synes stedet skal være.

— Jeg håper vi gjør de rette tingene nå. Jeg har virkelig lyst til at dette skal gå. Vi ønsker at de unge forfatterne skal ha råd til å komme der. Det skal være kreativ myldring på Litteraturhuset.

Må tjene penger

Bergensere generelt har tatt imot huset med åpne armer, mener Skorge, til tross for at ikke alt var på stell ved åpningen.

— De bærer over med at det har vært noen barnesykdommer. Det er veldig synd hvis dette med prisene nå skal bli fokuset. Men for oss er det viktig å møte kritikerne. All tilbakemelding er positiv hvis man klarer å legge de såre følelsene bak seg.

Ekteparet har også siden 2005 drevet Colonialen Kjøkken og Fetevare på Engen, som er kafé, delikatessebutikk og gourmetrestaurant. Colonialen Paradis startet de opp i 2008. I fjor åpnet de Colonialen Kranen i Solheimsviken.

— Colonialen på Engen har vært en kjempesuksess i markedet, men det er ikke god økonomisk drift i gourmetbransjen. Det vil det heller aldri bli i det sjiktet. Men det er ikke slik at Colonialen på Litteraturhuset skal bidra økonomisk til driften av de andre stedene. På Litteraturhuset er det eget aksjeselskap, og der er vi nødt til å tjene penger. Det er enormt viktig for å sikre de 25 arbeidsplassene.

Fortsatt ikke fornøyd

Henning H. Bergsvåg hilser prisreduksjonene velkommen, mendet er mer som er galt med Litteraturhuset, synes han.

— Deter veldig gledelig å møte en slik forståelse hos Colonialen. Det var godt åhøre. Det er ingen tvil om at de er fornuftige folk, og jeg har ingen ting imotdem. Det er ikke dem det er noe galt med, sier forfatteren Henning. H.Bergsvåg, som i søndagens BT kritiserte prisnivået på restauranttilbudet iLitteraturhuset.

Prisreduksjon fjerner slett ikke alle problemene med huset,slik han ser det.

— Ledelsen i Litteraturhuset må forstå at det som skal være et samlingssted i etlitteraturhus kan ikke være en restaurant med den type profil de har valgt. Jegtror det er en viss forskjell i visjonen om hva et litteraturhus skal væremellom mange forfattere i Bergen og ledelsen av Litteraturhuset.

- Selvnår de senker prisene?

— Jeg vet ikke om disse små endringene forandrer det storebildet. Dette handler også om lokalet i seg selv. Der er ikke myldreplass, ogingen bardisk. Det er en veldig statisk plass. Kanskje det ikke er rett å brukehele dette området til restaurant. De må vite at de konkurrerer med en haugspennende utesteder i strøket der, sier Bergsvåg.

- Mer enn prisendringer

Han mener diskusjonen om restauranten er mer enn endiskusjon om små prisendringer.

— Valget av restauratør er mer et symptom enn selve sykdommen, når det gjelderforskjell i hva ledelsen av huset og enkelte i forfattermiljøet ønsker at etlitteraturhus skal fungere som.

Med tiden kan jo ting endres, minner han om.

— Jegønsker jo at litteraturhuset skal bli brukt og bli et fint hus, selv om det ergjort veldig mange feil i begynnelsen. Litteraturhuset skal forhåpentlig ståher i lang tid. Dette er bare starten. Den nåværende lederen har så vidt megbekjent kontrakt til juli, så jeg regner med at det er en utlysningstekst påvei. Det kan jo hende at det kommer en ny retning etter det.

Hva synes du om at Colonialen senker prisene?