Se tv-bildene fra konserten

Rune Larsen, artist og programleder under den nesten åtte timer lange solidaritetskonserten i messehallen Arenum i Solheimsviken, sier til Bergens Tidende at både lokalt og internasjonalt har solidariteten med flodbølgeofrene i Sørøst-Asia vært en brobygging.

— I Indonesia har muslimer, kristne og buddhister vært i strupen på hverandre. Nå blir det bygget broer mellom dem for å hjelpe ofrene etter katastrofen. I Bergen har vi sett at jenter og gutter i buekorpsene har gått sammen i tog for solidaritetsaksjonen. Som brobygging betraktet er dette av samme nivå som det som skjer i Indonesia på dette felt, sier Rune Larsen med et smil.

Arenum var senter for lørdagens aksjon «Bergen i Solidaritet». I messehallen var det satt opp bord med kondolanseprotokoller der folk skrev sine navn. Protokollene skal sendes til FN. Ulike bedrifter hadde på forhånd lovet å betale til sammen rundt 50 kroner for hvert navn på disse listene.

Om lag 2000 navn

I løpet av dagen var det om lag 2000 personer som skrev sine navn i kondolanseprotokollen, opplyser distriktsleder i Bergen Røde Kors, Bjart Nygaard. På forhånd var Nygaard blant de aller mest optimistiske og håpet på 20.000 underskrifter. Men det var vill gjetting, sier han.

Og da tok han ikke hensyn til været, som lørdag viste seg fra vrangsiden med tett regn og kraftig vind.

Tidlig på dagen lørdag var det ikke mange solidariske sjeler å spore i Arenum. Regnet må nok ta sin del av skylden for at publikum sviktet aksjonen.

Et stort antall frivillige hadde lagt ned flere dagers arbeid. Flere artister stilte opp gratis.

«De flotteste kom»

Røde Kors og de andre arrangørene var rede til å ta imot 20.000 personer i løpet av de åtte timene arrangementet pågikk. Selve arrangementet var gratis. Inntektene kom fra salg av vann, kaffe og suppe, samt at folk skrev seg inn i solidaritetsprotokollen.

Gustav Lorentzen har egentlig lagt gitaren på hyllen, men fant den frem igjen for flodbølgeofrene. Han taklet fint det dårlige oppmøtet og berømmet de som var der.

— Jeg pleier å si at det er flott når det kommer mange, men når det ikke kommer så mange, er det de flotteste som kommer, strålte han fra scenen.

Sjarmerte

De største sjarmtrollene var nok Navin (10) og Bryndan (8), som sang en tamilsk sang.

— Den handler om at vi alltid har Jesus med oss, forklarte Navin.

Guttene er født og oppvokst i Norge, men familien kommer fra Sri Lanka. Flere av deres venner og slektninger er berørte av katastrofen i Sørøst-Asia.

Men det kunne ikke frarøve guttene gleden ved å synge på scenen.

— Jeg tenker ingenting, jeg bare synger, jublet Navin.

Besøket i Arenum tok seg opp da fakkeltogene kom inn og Kaizers Orchestra, som et av høydepunktene, skulle avslutte solidaritetskonserten. På det tidspunktet var det om lag 1000 mennesker i salen.

-Mettet

Selv om været har sin del av skylden for den sviktende oppslutningen trekker Rune Larsen frem også et annet moment.

— Kanskje har vi nådd et metningspunkt. Folk har gitt mye penger til flodbølgeofrene. Mange har gitt mange ganger. Jeg tror at mange i dag har sett ut av vinduet og funnet ut at de heller ville ta en telefon og gi penger på den måten enn å begi seg ut i uværet, sier Rune Larsen.

Sverre Valeur var initiativtaker til aksjonen. Ideen kom på nyttårsaften. Siden har det gått på å bygge broer. Oppslutningen om denne brobyggingen har vært enestående, sier han.

Rune Larsen fremhever de mange bak kulissene.

— Vi artister er jo synlige og får applaus. Men er det noen som virkelig er idealistene oppe i dette så er det de mange bak kulissene som ikke blir sett, men som har gjort en skikkelig proff jobb med å få lyd, lys og rigging på plass, sier han.