Foreldre mener alvorlig syke barn på Barneklinikkens kreftavdeling lever i uverdige forhold. Ferieavvikling er forklaringen.

For ti dager siden ble alle pasientene på barnekreftavdelingen flyttet ned én etasje. Senger, barn og utstyr ble fraktet ned for at hele femte etasje kunne stenges for åtte uker.

— Det var mye bedre oppe. Der har de do på rommene, sier Suzane Abrahamsen (13).

Hun ligger på post 4, som vanligvis er en avdeling for pasienter som får behandling på dagtid. Den har to toalett i gangen, og en dusj. Det er syv tosengsrom på avdelingen.

I etasjen over hadde alle eget toalett og dusj på rommet. Men for at Helse Bergen skal kunne avvikle ferien, må to poster slås sammen i sommer.

- Uverdig

Suzane Abrahamsen er svak. Hun ble innskrevet tirsdag formiddag med høy feber og svært høye infeksjonsverdier i blodet. De neste dagene skal hun være på Barneklinikken, som så mange ganger før de siste to årene.

Her deler hun rom med en annen jente, hennes foreldre, mens Suzanes egne foreldre bor her på skift. Fem personer deler et rom beregnet for to.

Det er snart to år siden fikk Suzane konstatert benkreft. Siden den gang har hun vært mye inn og ut av Barneklinikkens kreftavdeling. I januar i år ble hun friskmeldt. I april fikk hun tilbakefall, og nå tåler hun ikke mer cellegift.

Suzanes far, Lulzim Kelmendi, reagerer på at ferieperioden går ut over de sykeste ungene. Han står frem på vegne av flere foreldre på posten.

  • De fleste pasientene her har svært dårlig immunforsvar. De tåler ikke infeksjoner. De hygieniske forhold er ikke ivaretatt, sier han.

BT har snakket med flere foreldre som reagerer på forholdene for barna ved den midlertidige avdelingen.

En mor, som ikke ønsker å stå frem i avisen, opplever det som lite tilrettelagt for datteren at det ikke er do på alle rommene. Pasienter som går på cellegift må drikke rikelig med vann for å få skilt ut avfallsstoffer.

— Hun skal jo hele tiden på do. Det er ikke noe verdig for barna når de ikke har eget do på rommet. Det er trått og lite, og ikke noe ønskelig for verken foreldre eller ungene å være her, sier moren.

Brev til Strøm-Erichsen

De pårørende har kontaktet Pasient- og brukerombudet i håp om at forholdene kan endres. I tillegg til dusj- og toalettforholdene, er dette problemet:

  • Barn med lavt eller ikke-eksisterende immunforsvar skal dele en post med dagpasienter.
  • De frykter økt smitterisiko når infeksjonsavdelingen ligger vegg i vegg.
  • Vi finner oss ikke i dette. Det er så trangt at det må være på grensen til ulovlig, mener Lulzim Kelmendi.

I tillegg til kontakten med Pasient- og brukerombudet, er det andre pårørende som har sendt en bønn om hjelp til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Suzane Abrahamsen sier hun har det nokså bra. Hun sier hun har vondt i ryggen og i benet. Faren hennes vet at forholdene en gang kommer til å bli bedre for barnepasientene - om bare det nye barnesykehuset blir noe av.

  • Men det kommer ikke til å hjelpe oss uansett. Det er for sent, sier han.