Hele 45,3 prosent av osingene ville stemt Frp dersom det var stortingsvalg i morgen, viser dagens måling gjort av Opinion for Bergens Tidende og NRK Hordaland.

Målingen føyer seg inn i en serie sterke noteringer for landets eneste Frp-ordfører. Men fortsatt har ikke Søviknes klart å gjenta resultatet fra september 2000 — 51,5 prosent.

SV i støtet

Frp er tre ganger større enn SV, det fremste opposisjonspartiet i Os. Torill Otterskred er likevel jublende fornøyd:

— Jeg er kanonglad over den tilliten som stadig flere osinger viser oss, sier Torill Otterskred, som mener SV får honnør for å holde Søviknes & Co. i ørene.

— Som opposisjonsparti har vi lagt vekt på å være noe mer enn et nei-nei-parti. Vi har operert med reelle budsjetter og fremmet egne forslag til vedtak, sier hun.

I dag og i morgen skal Torill Otterskred duellere med Terje Søviknes. Først i NRK Hordaland i dag, torsdag kveld på et folkemøte i Os sentrum.

Ikke Solstrand-kopi

Høyre havner fortsatt i skyggen av samarbeidspartneren Frp. Varaordfører Lisbeth Axelsen er likevel fornøyd med at Høyre scorer bedre enn ved valget for fire år siden. 12,4 prosent gir fem representanter i kommunestyret, mot fire i dag, og er en liten fremgang siden forrige måling.

Noen ny Solstrand-avtale med Frp kommer ikke på tale, fastslår Lisbeth Axelsen.

— Vi kommer ikke til å inngå en så detaljert og forpliktende avtale en gang til. Det er greit å kunne være litt mer fristilt i de sakene vi faktisk er forskjellig fra Frp, sier hun og trekker frem innvandringsregnskapet som et eksempel.

Et mer løselig samarbeid med Frp - eller andre partier - vil ikke Axelsen avvise.

— Jeg vil ikke spekulere før valget om hvem vi skal samarbeide med, sier hun.

Større potensial

Terje Søviknes mener han har et enda større potensial i Os enn dagens måling viser:

— Hvis folk virkelig vil ha meg som ordfører, må de stemme Frp, sier han og viser til en meningsmåling i BA der 67 prosent av osingene ønsker ham i ordførerstolen.

— Hva tror du da at valgresultatet blir?

— Den slags tippekonkurranser tar vi for moro skyld i valgboden vår.

Bakgrunnstall for målingen viser at Frp i Os står sterkest i aldersgruppen 30-44 år.

En tredjedel av dem som stemte Høyre ved stortingsvalget i 2001 vil stemme Frp i kommunevalget, mens egne velgere forblir trofast ved partivalget.

— Frp ser ut til å være fullmobilisert, mener Idar Eidset i Opinion.