Noen selger iskrem, og andre klipper plener som sommerjobb. Sammen med to andre studenter lager Anja og Fredrik en virtuell reise i Hordaland.

Prosjektet er i regi av Hydro på Kokstad, og skal i oktober stå klar for publikum på Naturhistorisk Museum på Nygårdshøyden.

— Jobben er midt i blinken. Vi lærer mye hele tiden, sier Anja, som opprinnelig kommer fra Røyken.

— Og så er det morsomt, fortsetter Fredrik fra Nesttun.

Styrer med joystick

Prosjektet startet som en oppgave på petroleumslinjen ved NTNU i Trondheim, hvor de to studerer. Sammen med noen medstudenter laget Anja en demoversjon av Hordaland i et tredimensjonalt format.

Med utgangspunkt i fly- og satellittfoto skal de bruke sommeren på å utvikle den virtuelle reisen over fjelltopper og tjern i fylket.

Den reisende styrer selv hvor hun vil dra med en joystick. På veien ligger informasjon om naturhistorien til fylket, hentet fra Naturhistorisk kartbok over Hordaland.

— Her ligger Flesland, forklarer Anja, før hun suser videre over Hardangerfjorden og gjennom Bergen sentrum.

Fredrik Hildershavn Solsvik sier erfaringen de får på Hydro i sommer neppe kunne være mer relevante for utdanningen. Og arbeidsdagen styrer de selv.

— Vi møtes på morgenen, gjør opp status og deler arbeidsoppgaver. Arbeidet er veldig selvstendig, forteller Anja.

Får skryt - og kanskje jobb

Direktør ved Hydro sitt forskningssenter i Bergen, Leif Lømo, er strålende fornøyd med arbeidet til studentene.

— Dette er en svært god måte for oss å komme i kontakt med nytt blod, sier Lømo.

Rundt 30 studenter har sommerjobb hos Hydro på Kokstad. Informasjonssjef Gisle Johanson sier de håper dette kan være med på å heve oljekompetansen, og sikre god rekruttering til selskapet.

— Noen av dem som er hos oss i sommer vil etter hvert kunne få fast jobb, forteller Johanson.

Han håper den virtuelle reisen blir en attraksjon for bergensere i alle aldre når dørene åpnes i oktober.

<p/> <b>ATTRAKSJON:</b> Den virtuelle reisen blir en attraksjon for bergensere i alle aldre når dørene åpnes i oktober.<p/> FOTO: KNUT STRAND
<b>3D-REISE:</b> Anja Karense Lønningen (25) og Fredrik Hildershavn Solsvik (23) bruker sommeren på å utvikle en virtuell reise i Hordaland hos Hydro på Kokstad. FOTO: KNUT STRAND