SeniorSurf-dagen arrangeres av Seniornett Norge og er rett og slett et gratis og landsomfattende surfetreff for seniorer som ønsker å lære seg mer om internett.

Ifølge Norsk Gallup er det nemlig kun 31 prosent av de over 60 år som har vært inne på internett de siste 30 dager, mens tallet er 90 prosent for de yngre.

Arrangørenes håp er at de eldre blant annet ved hjelp av SeniorSurf vil ta et stort prosentjafs innpå ungdommen.

— Høyere!

Stolene i ene enden av kantinen på Landåstorget Seniorsenter fylles raskt med datainteresserte eldre av begge kjønn. De fleste har fått fatt i et eksemplar av Seniornett-avisen, laget spesielt til denne dagen. Her finner de aktuelt stoff om hva de kan finne på nettet; blant annet om helse, slektsgranskning, reise og sikkerhet på nett.

Ved et kafébord sitter Herborg Krokli (70). Hun sipper til kaffen og innrømmer så gjerne at hun slett ikke er interessert i data.

— Nehei, jeg har aldri lært meg data. Eneste utdanning jeg har er søndagsskolen og et par juletrefester! Det er livets skole, det, smiler hun fornøyd.

Iblandet kaffekoppklirr og høylytt snakk fra kafégjestene i andre enden av kantinen, får dataseniorene via storskjerm et lite innblikk i internettverdenen. Foredragsholderne kommer fra egne rekker, fra universitetet, en bank og en strømleverandør.

— Høyere! Vi hører ingenting av det du sier! utbryter en hvithåret dame under bankrepresentantens nettbankforklaring til unisont bifall fra forsamlingen.

- Nei, no vil eg sørfe!

Etter foredragene og en aldri så liten kaffe- og kakepause rusler de ivrigste inn på «datalabben», som de eldre brukerne kaller det vesle datarommet.

— Nei, no e' det nok preik. No vil eg sørfe, utbryter en godt voksen kar bestemt. Han setter seg foran en av de ti pc-ene som står lainet opp i to rekker, og klikker seg galant inn på trygdeetatens hjemmeside.

Ved en annen pc finner vi Reidar Larsen (71). Han skulle egentlig bare kjøre fru Astrid til eldresenteret, men ble med inn da han hørte om SeniorSurf-dagen. Nå sitter han med hodet ned i tastaturet og forsøker å finne L'en.

  • Søren og! Jeg forsøker å skrive navnet mitt på telefonkatalogen.no, men det er klin umulig uten briller. Og de ligger hjemme på kjøkkenbenken, sukker han.

Fru Astrid (70) klikker ufortrødent i vei på pc-en ved siden av.

— Jeg har lært meg data på egen hånd, både e-post og internett. Men nettbank vet jeg foreløpig lite om. Det håper jeg å lære i dag, smiler hun og peiler seg inn på den ene bankrepresentanten.

— Snakker om moderne greier. Nei, data har jeg ikke peiling på. Men heldigvis har jeg gode venner som henter ut stoff til meg fra internett. Jeg må jo innrømme at det er kjekt å få oppdatert seg innen reiseliv, bowling og ikke minst fotball, flirer den tidligere Brann-spilleren Konrad Larsen (75) - som etter gårsdagens SeniorSurf ikke lenger kan kalle seg junior på datamaskinen.

Noen kjekke hjemmesider: http://www.bt.no

http://www.seniornett.no

http://www.hordaland.kulturnett.no

http://eldreveven.ivest.no

http://www.helsenytt.no

http://www2.helse-vett.no

http://www.sykehusvalg.no

http://www.norge.no

http://www.trygdeetaten.no

FAMILIETREFF: Brødrene Konrad (75) og Reidar (71) Larsen og Reidars kone Astrid Larsen (70) følger interessert med når Sigrunn Hjellestad og Trine Solheim forklarer om nettbankens fortreffelighet. FOTO: HELGE SUNDE