— Svigerdatteren min hadde advart meg på telefonen. Men jeg hadde aldri trodd at noen ville gjøre noe slikt. Det føles som et overgrep, sier Arild Mathiassen.

- Ikke nevnt i nabovarsel

I over 30 år har han og konen bodd i Tøssedalen på Askøy. Da de sommeren 2001 fikk varsel om at eieren av nabotomten skulle bygge hus, signerte de nabovarselet i god tro. Den fire meter høye muren var ifølge Mathiassen ikke nevnt i nabovarselet.

Askøy kommune godkjente søknaden, til tross for at det ikke var søkt om dispensasjon om å få bygge muren helt inntil nabogrensen.

Det tok ikke lang tid fra Mathiassen kom hjem til første klagebrev ble sendt til Askøy kommune.

  • Muren har redusert verdien på eiendommen hans.
  • Han frykter også at muren kan skli ut siden den står på skrått fjell uten sikring.
  • Det som før var uteplassen om ettermiddagen nå omgjort til en grotte.

- Nekter å innrømme feil

Halvannet år etter at Mathiassen sendte sin første klage, rager muren fremdeles 2,3 meter fra inngangsdøren hans. Den består i store steiner og egner seg knapt som mur ved en motorvei. Selv i 80 km/t ville bilistene sett de store sprekkene i muren som består av store steiner lagt på plass med gravemaskin.

— Kommunen har kjempet med nebb og klør mot klagene jeg og min advokat har sendt. De nekter å innrømme at de har gjort en feil, forteller Mathiassen.

Han tror han ville fått sparken for lengst dersom han hadde prestert å gjøre en så stor tabbe i sin jobb på plattform i Nordsjøen.

Ble tilbudt eføy

Først da Fylkesmannen ga den innmurte askøyværingen medhold i klagen, innkalte kommunen til meklingsmøte.

— Hele møte ble en komedie. Jeg ble tilbud penger til å plante en eføy, ler Mathiassen oppgitt.

Til slutt tok politikerne spaden i egne hender og gikk på tvers av anbefalingene fra administrasjonen. Komité for teknikk og miljø avgjorde i forrige måned at muren skal senkes til to meter ved uteplassen og en meter rundt hjørnet av huset. I tillegg må murens utseende bedres ved å slå stein inn i de store sprekkene.

Men foreløpig lar Mathiassen champagnen ligge i kjøleskapet. Nå har nemlig naboen klaget på det siste vedtaket.

— Jeg har fremdeles ikke helt troen på at muren vil senkes. Men hvis den gjør det, har jeg champagnen klar, sier Mathiassen til BT.

- Har ikke gjort noe ulovlig

Nabo og ansvarlig for muren, Sondre Pedersen, sier til Bergens Tidende at han ikke har gjort noe galt. Han hevder også at planene om muren ble presentert da han sendte ut nabovarsel.

— Jeg har fulgt den godkjenningen kommunen ga meg. Jeg hadde mitt på det tørre da jeg begynte byggingen av muren, sier Sondre Pedersen.

En ting er de to naboene uansett enige om. Askøy kommune har gjort et slett arbeid i denne saken. Dersom dagens vedtak om å senke muren bli stående, vil det få store konsekvenser for Pedersen.

— Jeg vil få problemer med å bevege meg fremfor huset mitt. I tillegg er det stor fare for fundamenteringen for huset dersom deler av muren må fjernes, sier han.

Vil kreve erstatning

Han har påklaget det siste vedtaket til kommunen. Får han avslag her, går klagen videre til Fylkesmannen. Hvis han likevel må senke muren, kommer han til å kreve erstatning fra kommunen.

— Synes du muren er fin?

— Estetisk sett er den ikke så fin. Men vi har sagt oss enige i å utbedre muren med å slå inn stein i sprekkene. Grunnen til at vi ikke har gjort det, er i påvente av endelig vedtak, svarer Pedersen som mener han har strukket seg langt for å bedre naboforholdet til Mathiassen.

— Jeg har blant annet tilbudt han deler av tomten min i andre enden, til tross for at jeg ikke har gjort noe galt, sier Pedersen.