MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bt.no

— Dette er en provoserende prioritering. For hver eneste krone som blir brukt i Rådhuset, mener jeg det bør brukes ti kroner til vedlikehold av skole og barnehager, sier Arne Sortevik (Frp).

Han er rystet over at byrådet i går formiddag luftet muligheten for flertall for nytt ventilasjonsanlegg blant toppolitikerne i bystyret. Bedre luft i Rådhuset koster flere millioner kroner. Samtidig mangler kommunen rundt 30 millioner kroner før inneklimaet i skoler og barnehager er akseptabelt.

- Går ikke ut over skolen Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen ville ikke kommentere saken overfor Bergens Tidende i går. Hun henviste til byråd Nils Arild Johnsen som har ansvaret for vedlikehold av kommunale bygg.

— Vi tar ikke vedlikeholdspenger fra skoler og barnehager for å gjøre denne jobben, sier Johnsen og synes det er søkt å sammenligne Rådhusets dårlige luft med skolenes dårlige luft.

— Det er feil å sammenligne dette. Ventilasjonsanlegget på Rådhuset er 30 år gammelt og i minst ti år er det kommet klager på det. Nå har det brutt helt sammen, og i verste fall kan Arbeidstilsynet stenge hele Rådhuset, sier Johnsen.Det kommer til å koste mellom 7 og 20 millioner å gjøre luften ren i Rådhuset. Og pengene må hentes fra den samme sekken som skole og barnehager henter fra, selv om midlene har ulikt nummer i budsjettet. Brukt millioner allerede De siste par årene har politikerne bevilget flere millioner kroner til oppussing og ominnredning av Rådhuset. En ny millionregning kommer derfor politisk ubeleilig på byrådet.

— Byrådsleder Strøm-Erichsen og byråd Nils Arild Johnsen la frem ventilasjonsproblemet med stor bekymring og som hastesak. Her skal det tydeligvis gå fort i svingene, men i forhold til skole har de samme partiene ikke hatt det travelt, sier Arne Sortevik etter gårsdagens møte.

Han mener bystyret har somlet med å gjøre inneklimaet i skolene og barnehagene bedre. Fristen for å gi barnehagebarn og elever et godt innemiljø gikk ut i 1998, men bystyret har gitt seg selv dispensasjon fra forskriftene og har forlenget fristen til år 2003.

Flertallet i bystyrekomiteen Sortevik leder forsøkte i januar å få byrådet til å få opp tempoet når det gjaldt vedlikehold av skoler. Flertallet bad byrådet snarest se hvordan problemene knyttet til om inneklima, dårlige dusj- og toalettforhold og andre forsømte vedlikeholdsoppgaver kunne løses. Svette til handling - Vi har ennå ikke hørt et ord fra byrådet når det gjelder det elendige vedlikeholdet av skolene. Men kanskje kan byrådslederen og ordføreren vekkes til handling når de må sitte og svette og føle ubehag på sine kontorer, selv om det bare er syv grader ute, sier Sortevik.

Les også: - Provoserende Ingen barnehager er godkjent