Juniværet har stort sett vært en eneste lang sommerdrøm, med sol, blå himmel og varme dager. Bare noen dager som minnet om sommersur juni, med skyer, noen drypp fra himmelen og temperaturer rundt femten grader denne uken avbrøt idyllen.

Men nå er det slutt. Nyt denne helgen, for i neste uke blir det atter grått og vått.

Alt på ett døgn

Husker du regnskyllet i sentrum forrige uke? På en time natt til forrige lørdag røyk rekordanslaget. Vi var i ferd med å få den tørreste junimåneden siden 1982, men så sørget en kraftig regnbyge for at meteorologene fortsatt kan se langt etter rekorden. Tørkerekorden fra 1982 står ennå med fattige 4 mm regn.

Regnskyllet forrige uke og de stakkarslige dryppene fra oven denne uken til tross: Det har regnet mindre enn en femdel av hva gjennomsnittet er i Bergen.

Mens vi på Vestlandet har levd i en sommeroase, har det derimot vært dryppende vått østover og sørover.

I Oslo har det regnet dobbelt så mye som normalt. I Arendal denne uken falt det like mye regn på ett døgn som det er normalt hele døgnet. 55 mm kom fra tirsdag til onsdag. Vanligvis regner det 54 mm i hele juni i sørlandsbyen.

Flommen over Nord-England kom av nedbør på 60-70 mm.

– Det er ikke ekstremt etter norske forhold, men skaper problemer i et flatt engelsk landskap, sier meteorolog Roar Hansen i Storm Weather Center.

Til sammenligning falt det 156 mm regn over Bergen natten det raste i Hatlestad terrasse for to år siden.

Hetebølge i Europa

Samtidig har det vært uvanlig varmt. Over hele landet har vi hatt varmegrader fra en til tre grader over det normale.

– Vi har tre grader over middeltemperatur i Bergen, det er mye. To dager denne uken har ødelagt litt, da var det kaldere enn normalt i slutten av juni, sier meteorolog Hansen.

I hele 16 dager gikk gradestokken over tyve grader. Det var en pangstart på sommeren, ni dager i strekk, fra 2. juni til 11. juni, bikket temperaturen tyve.

– Det høres ikke så imponerende ut med 16,1 grader i middeltemperatur. Men dette er temperaturen fordelt over hele døgnet. Det har vært uvanlig varmt, normalt er det 13,2 grader.

Det er ikke bare i Norge temperaturene ligger over det normale. Også i Europa har det vært uvanlig varmt. I sør og i øst har det de siste dagene vært hetebølge, med temperaturer opp i 45 grader i Hellas, Tyrkia og Bulgaria.