— Det har vært voldsomt. Vi skal langt tilbake for å finne en bedre juli, sier daglig leder hos Dreggen Hotel, Elin Falch.

Hotellet hadde i juli en oppgang på elleve prosent, sammenliknet med fjoråret.

Utrolig trykk

— Det har vært et helt utrolig trykk her hos oss. Jeg har måttet avvise hundrevis av folk, og har anbefalt de fleste å dra litt utenfor byen, sier Astrid Marie Skålvik i City Apartment Hotel.

Med et belegg på over 98 prosent i juni og juli, er hotelldirektøren på Clarion Hotel Admiral i fyr og flamme.

— Vi endret strategi og tok sjansen på å gå inn i sommeren med langt færre gruppebestillinger enn tidligere. Det gir en mye bedre inntjening, sier direktør Nina Askvik.

Tall fra Bergen Reiselivslag viser at antallet gjestedøgn ved bergenshotellene økte med 2,3 og 0,8 prosent i mai og juni i år, sammenliknet med året før. Endelige tall for juli er ennå ikke klare, men etter en ringerunde til flere hoteller, kan Bergens Tidende melde om belegg i juli på over 90 prosent hos de fleste hotellene.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det registrert 220.000 flere overnattinger i vestlandsfylkene første halvår i år, sammenliknet med fjoråret.

På landsbasis er antall utenlandske overnattinger redusert med én prosent. Sogn og Fjordane og Hordaland har derimot vekst på syv og to prosent.

Høyere priser?

Bergen Travel Hotel er et av få hotell som ikke har økning i belegget i juli. Direktør Frøydis Nyland begrunner det med doblet kapasitet i forhold til i fjor. Totalt sett har antall besøkende gått opp.

Markedssjef for Bergen Reiselivslag, Marianne Johnsen, melder om gode besøkstall både i gruppe- og det individuelle markedet.

Hun mener flere flyforbindelser, fokus på markedsføring, Geiranger- og Nærøyfjorden på Unescos liste og Bergen som reisemål i National Geographic, forklarer årets supersommer.

— Jo flere som besøker fjordene, jo flere besøker også Bergen, sier Johnsen.

— Det gode belegget på bergenshotellene viser at markedet tåler høyere priser, mener direktør for First Hotel Marin, Bente Hofgaard Nilsen.

Hun spår at hotellprisen vil stige, i hvert fall i sommermånedene.

Hun vil berolige engstelige turister som frykter stengte dører:

— Det er alltid hotellrom og hjerterom i Bergen.