Nærmere bestemt er det en Cray XT4 som vil bli installert ved Bergen senter for beregningsvitenskap til høsten. Der vil den bli brukt til avansert forskning innen marine fag, biologi, klimamodellering, kjemi, fysikk, geovitenskap og anvendt matematikk.

I sammenheng

Maskinen er en av de kraftigste i Europa, og har en ytelse på mer enn 50 teraflops. Det vil si 50.000.000.000.000 beregninger per sekund.

Til sammenlikning kan verdens raskeste datamaskin, Blue Gene, operere med opptil 360 teraflops. (Den onde datamaskinen i filmen «Terminator 3», Skynet, opererte derimot med rundt 60 teraflops og slår dermed XT4 på målstreken.)

Skal lånes ut

— Den nye Cray maskinen vil øke regnekraften som er tilgjengelig for brede forskergrupper med en faktor 100 og den vil muligjøre langt finere modeller og mer omfattende beregninger, sier professor Petter E. Bjørstad, som leder Bergen senter for beregningsvitenskap i en pressemelding.

Maskinen vil også kunne tilby beregningstjenester til forskere ved UiB, andre norske universiteter, og til forskningsinstitutter og industri. I tillegg vil den bli brukt i internasjonale prosjekter, til forskning støttet av EU, og som bidrag ved internasjonalt forskersamarbeid.

Stolte

— Vi er stolte over at Universitetet i Bergen valgte Cray som partner for å levere denne typen beregningstjenester, sier Peter Ungaro, Crays administrerende direktør i pressemeldingen.

Ulla Thiel, visepresidenten i Cray Europe, mener kontrakten er en viktig milepæl for selskapet.

— Vi er begeistret for denne kontrakten og ser frem til å gjøre denne installasjonen til en felles suksess, sier hun.

Anskaffelsen er et felles prosjekt finansiert av Universitetet i Bergen i partnerskap med Norges Forskningsråd gjennom NOTUR prosjektet, Havforskningsinstituttet og UNIFOB AS.

SUPERMASKIN: Slik ser den ut, en av Europas kraftigste datamaskiner. Nå kommer den til Bergen.
Cray Inc.
Professor Petter Bjørstad ved UiB leder Bergen senter for beregningsvitenskap.
UiB
- Vi er stolte over at Universitetet i Bergen valgte Cray, sier Peter Ungaro, Crays administrerende direktør.
Cray Inc.