Mallen er en glupsk rovfisk som lever i stilleflytende elver eller annet ferskvann. Forskjellige arter finnes over hele verden, noen arter er også populære som akvariefisk. Kjempen som Tomas fikk på kroken i Spania, var en europeisk malle. Det skal være tatt flere eksemplarer på opp mot 100 kilo, men Tomas tror at han kan være den nordmannen som har fisket den største mallen..

Bekmørkt

Både Tomas og fiskekompisen Øystein Solllien jobber for Deloitte i Barcelona. Det var Øystein som lokket med seg Tomas på fisketur til elven Segre — etter å ha fristet med sterke historier om fiskemulighetene. Segre munner ut i Mequinensa og blir en del av Ebro før den ender i Middelhavet.

— Jeg har alltid fisket en del, men slike kjemper er en litt annen verden, bemerker Tomas.

De to kompisene rigget seg til om kvelden med en svært kraftig stang i stativ, tykk line, solid blysøkke og fisk som agn.

— Det tok ikke lang tid før det var full action. Stangen sto i spenn, og den neste halve timen gikk det unna. Øystein, som er mer erfaren med slikt, styrte stangen. Jeg hjalp til så godt jeg kunne. Vi skjønte fort at det var stor fisk, men det er alltid vanskelig å vite hvor stor. Mallen er utrolig sterk, selv om bevegelsene ikke er så kjappe, forteller Tomas.

Uvirkelig

Etter nærmere en halv times strev i bekmørke kunne de se det enorme hodet i skinnet fra hodelyktene.

— Jeg var ikke så høy i hatten da. Det var ganske uvirkelig at det skulle finnes så stor fisk i elven. Da jeg så den, trodde jeg nesten ikke det var sant, sier Tomas.

Men det var det altså. De to karene fikk den på land med felles anstrengelser. Med solide hansker, for finnene til mallen er spisse og giftige. Gjennom natten holdt de kontroll på fisken ved å ta et tau gjennom munnen og ut gjennom gjelleåpningen. Dette er en vanlig metode for å holde disse fiskene i fangenskap. Da det lysnet av dag, fikk de to skaffet skikkelig veieutstyr og tok noen bilder for å dokumentere fangsten. Veiing og måling viste 78 kilo og 2,22 meter. Så ble den digre fisken sluppet løs igjen. Å spise den, var uaktuelt.

— Mallen er nok spiselig, men ingen av oss har smakt slik fisk. Og på en så diger fisk er nok kjøttet uansett temmelig seigt, tror Tomas.

<b>KJEMPEFISK:</b> Tomas Heggernes med mallen på 78 kilo som han og kompisen tok opp av elven Segre i Spania. <br/> FOTO: PRIVAT