— Jeg vil meeere, roper fire år gamle Sunniva på ekte bergensk til pappa Gert Nielsen.

Det er bare noen få centimeter med snø på bakken, men akkurat nok til at Sunniva og broren Sindre (6) kan prøve seg på ski og akebrett hjemme på gården i Sandalen i Fana.

At Ida Kaland og Gert Nielsen har to lekende barn i tunet, virket fjernt i fjor høst. Etter å ha ventet i ett år på å få adoptere Sunniva, var foreldrene i ferd med å trekke seg fra adopsjonsprosessen. Så kom plutselig beskjeden om at de hadde fått tildelt barn.

— Det var en helt fantastisk beskjed å få. Den kom i akkurat rette øyeblikket, siden vi var i ferd med å avtale møter for å avslutte adopsjonsprosessen. Vi følte det tok veldig lang tid, sier Ida Kaland.

- Familien føles ferdig

Selve hentebeskjeden fikk de først 18. mai i år. Vanligvis får adoptivforeldre uker eller måneder på å organisere reisen. Kaland og Nielsen fikk imidlertid beskjed om å være i Bangkok tre dager senere. I tillegg til å ordne seg fri fra jobb, måtte foreldrene ordne fly, hotell, og ikke minst avløsere til de 50 dyrene på gården.

— Jeg fikk helt sjokk. Det var jo ikke 1. april heller, det var faktisk sant. Det var en utrolig glede å skulle få et barn til. sier Nielsen.

Dermed fikk Sindre en etterlengtet lekekamerat. Nå har han endelig noen å ake og gå på ski med, og ikke minst: Endelig noen å krangle med. Han ble adoptert tre år tidligere etter en prosess som nesten tok tre år.

— Vi følte det sto en tom plass i huset før vi fikk Sunniva. Det var noe som manglet, men nå føles familien ferdig. Det var utrolig viktig for Sindre å få søsken. De var som erteris fra første dag, sier Nielsen.

- En stor belønning

Til tross for at Sunniva bare har vært i Norge i et halvt år, er det tydelig at hun har fått tak på bergensdialekten. Sindre kan fortelle at han fremdeles kan litt thai.

— Det er en utrolig berikelse å bli adoptivforeldre. Selv om det er ekstremt hektisk med to små barn, gir de oss veldig mye. Jeg er forundret over hvor fort de tar en ny kultur og et nytt språk. Det er kjekt å se dem trives og blomstre, sier Kaland.

Tre og et halvt år var den gjennomsnittlige ventetiden på å bli adopsjonsforeldre i fjor. Fana-foreldrene synes likevel det er viktig at det gjøres grundige undersøkelser.

— Vi hadde 3-4 møter med barnevernet der de ville finne ut hvor egnet vi var som foreldre. I tillegg ble det gjort vurderinger av hvor stabilt samlivet vårt var. At dette sjekkes opp i har vi ingen problemer med. Det er tross alt barnas behov en må ta hensyn til, sier Nielsen.

De anbefaler andre som vurderer å bli adoptivforeldre til å gjøre det.

— Det gjelder å være tålmodig. Belønningen blir kjempestor til slutt. Dette er noe av det flotteste man kan gjøre i livet, sier Kaland.

På gårdstunet fortsetter de to små barna å vise imponerende ferdigheter på ski. Siden barna har dobbelt statsborgerskap frem til de er 20 år, har faren planen klar for deres videre skikarriere.

— De blir Thailands representanter i vinter-OL om 12 år, sier Gert Nielsen.