TORE SEVHEIM

Fire journalister i salen er ikke hverdagskost for ordfører Albrigt Sangolt (H).

Heller ikke er det hverdagskost å spørre velgerne om råd før man bestemmer seg. Høyre-mannen Sangolt gjorde det. Til sammen har 498 personer svart på ordførerens oppfordring om å si sin mening om kommunesammenslåingen. Det utgjør nesten 10 prosent av befolkningen.

Og Sund-sokninger vil fortsatt klare seg alene. I hvert fall 60 prosent av dem.

— Jeg støtter flertallet. En spør ikke om råd uten å følge det, lød Sangolts begrunnelse for å stemme nei til sammenslåing.

Undersøkelsen viste også at relativt mange var for en storkommune. Likevel sa flertallet nei til en grundigere utredning.

— Avstemningen tar jeg ikke helt alvorlig. Det tror ikke det er noen som gjør. Ordføreren gjør slike stunt av og til, men vi tilgir ham for det, sier Harald Nordstrand (Sp), som hadde tatt et klart standpunkt mot sammenslåing. Uansett utfallet av undersøkelsen.

Presentasjonen av Sangolts meningsmåling ble mottatt med en munter tone.

— Hvis du fikk et kort hvor det sto nei til sammenslåing hilsen Jan, Per, Knut og Lars, ble det registrert som fire stemmer da, spurte Leif-Arill Wiese (Frp) med et lite flir.

Svaret fra Sangolt var kontant.

— Ja.

Et nesten samlet kommunestyre stemte mot sammenslåing nå, og bare fem av 19 støttet en grundigere utredning. Rapporten fra Østlandsforskning, som foreslår mer enn å halvere tallet på kommuner i Hordaland, ble den store skyteskiven.

— Mange kommuner føler seg overkjørt og at dette er noe som blir trædd over oss. Uansett har vi ingen som vil være med oss heller, sier Nordstrand og høster latter.

FORNØYD: Ordfører i Sund kommune, Albrigt Sangolt, var fornøyd med responsen på hans uoffisielle avstemning om kommunesammenslåing og fulgte flertallet.<br/>Foto: TORE SEVHEIM