— Det var i orden ti over åtte i kveld, opplyser informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til bt.no.

Arbeidet gikk raskere enn først antatt, siden Telenor fikk tillatelse av Veivesenet til å sperre av ett felt i Lierostunnelen for å arbeide på kabelen.

— De har gjort en veldig god og rask jobb, sier Meling.

Grunnen til telefondøden er et ras som gikk over en sykkelsti ved Lierostunnelen natt til i mandag. Raset tok med seg en av Telenors fiberkabler, og kuttet dermed forbindelsen for et hundretalls kunder. En strømkabel fra BKK er også revet over.

Hundrevis uten summetone

— 131 fastnettkunder er uten telefon, og 5 mobilstasjoner er også berørt, sa Per A. Meling, regional informasjonssjef i Telenor til bt.no mandag kveld.

Stasjonene dekker deler av Kvam og Samnanger kommune, mens fasttelefonene dekker Kvamskogen, Eikedalsgrend og Høyseter.

Meling kan ikke si hvor mange mobiltelefoner som er tause på grunn av kabelbruddet, men regner med det er flere enn normalt på grunn av at folk er på hyttene i området på sommerferie.

- Flere har reist hjem

Torkjell Kjosås driver Kvamskogen Vaktsentral, og sier han kjenner til flere som har måttet avbryte ferien.

— De har ferie, men de har ofte jobber som krever at de er tilgjengelige på telefon. Jeg har snakket med flere som har reist hjem i dag.

Han opplyser også at på østsiden av Fossenbrattetunnelen, ved munningen ut mot Eikedals-siden, er det mobilforbindelse.

Venter på Veivesenet

Det virket lenge som om løsningen på problemet kunne ta lang tid.

— Det er en del komplikasjoner. For det første tør vi ikke gå inn i området før vi har klarert det med geologer. Det har gått steinras akkurat her tidligere, og Veivesenet vil ikke åpne denne sykkelstien, sier Meling i Telenor.

Alternativet var å gå gjennom Lierostunnelen med kabel, men der måtte Veivesenet først gi sin velsignelse.

— Vi får sannsynligvis lov, men vi får ikke beslutningen før i morgen. Da får vi ikke startet arbeidet før natt til onsdag, siden tunnelen må være åpen på dagtid, sier Meling.

Han regner først med at summetonen ville være tilbake utpå dagen onsdag, men det gikk altså raskere enn de dystre prognosene tilsa.

TORKJELL KJOSÅS
TORKJELL KJOSÅS