Argentinerne lever av å danse tango, med base i Berlin. Chiche har mastergrad i tango, og begge driver med undervisning i tillegg til egne karrierer.

Pionér drept i Paris

Nuñez forteller at tangoen oppsto i Argentina rundt 1890.

– Den tidligste tangoen ble spilt med gitar og fløyte, Ti år senere var den etablert som danseform, og fra 1915 ble det en skikkelig boom i Paris. Den første store bandonionisten, Eduardo Aerolas, ble veldig berømt, og dro til Paris. Der ble han drept på Montparnasse, visstnok fordi han hadde en affære med en gift kvinne. Mannen hennes var både rik og mektig. Så sies det, men det kan jo være en av de mange mytene i tangokulturen.

– Så myter er en del av tangoen?

– Absolutt. Hvert nabolag har sine egne myter. Musikerne favner hele folket, mens mytene om danserne lever i nabolagene de danset i.

Anerkjent musiker

Chiche Nuñez forteller at tangoen fortsatt er populær i Argentina.

– Absolutt. Tangokulturen blir stadig sterkere, og lever godt ved siden av rock og pop. En tangoklubb er et sted der vi kan komme nær hverandre, det er ikke nødvendig med så mange ord. Vi går til klubbene for å møte kvinner, holde dem i armene, danse med dem, flørte med dem, og av og til kan det skje noe mer ¿

– Du samarbeider med nordmannen Per Arne Glorvigen. Hva slags posisjon har han i Argentina?

– Han er en svært respektert artist i mitt hjemland. Vi anerkjenner en fantastisk bandoneonmusiker, sier Chiche.

Ekstraforestillingen i dag foregår ved utestedet Ekspedisjonen i Lofthus helt nede ved vannkanten

— Vi er veldig glade for å kunne gjøre dette. Kombinasjonen av epleblomstring av fjorden og den lidenskapelige tangoen er fantastisk, sier pressekontakt Svanhild Sørensen i Hardanger Musikkfestival.

TANGO VED FJORDEN: Chiche Nunez og Ester Duarte danser tango til tonene fra Per Arne Glorvigens bandoneon. Dansen passer overalt, og er en unik mulighet til å utrykke seg, mener Nunez.
Vegard Valde