— Vi har registrert et og annet tilfelle med fyrverkeribruk, men betydelig mindre enn de foregående årene, sier politiførstebetjent Harald Lekven ved Fana politistasjon.

Politistasjonene i Åsane, Laksevåg og Fyllingsdalen har ikke kommet over et eneste tilfelle av ulovlig oppskyting av fyrverkeri.

Salg bare to dager

Fyrverkeriutsalgene har tidligere kunnet drive salg fra 3. juledag. I år er salget begrenset til 30. desember og selve nyttårsaften. Dette er en forsøksordning som er innført i Rogaland og Hordaland. Ordningen skal vare i to år til før den blir evaluert.

— Sett fra politiets side er det ingen tvil om at salgsforbudet tidligere i uken har vært en suksess, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt.

Ikke i bompengeringen

Fra klokken 18.00 i ettermiddag og åtte timer fremover er det imidlertid tillatt å bruke fyrverkeri etter gjeldende regler. Innenfor bompengeringen er det imidlertid forbudt å skyte opp raketter.

— Forbudet gjelder også oppskyting over Damsgårdssundet, Vågen og Smålungeren, påpeker Hillestad.

For noen år siden måtte politiet fysisk stenge av Skansen-området for publikum. Årsaken var store ansamlinger av beruset ungdom som sto for uvettig bruk av fyrverkeri.

— Vi kommer ikke til å sette opp sperringer der i år, men vil være synlig til stede. Vi vil også ha patruljer ute andre steder hvor det samles mye folk, som på Torgallmenningen, Festplassen og ved Johanneskirken, sier politiets informasjonsleder.

Forebygge skader

Hillestad understreker at politiet ikke er der for å legge en demper på nyttårsfeiringen.

— Nei, formålet er å forebygge branner og personskader som en følge av uvettig fyrverkeribruk, sier han.

Ulovlig eller farlig bruk av fyrverkeri kan bøtelegges fra to tusen kroner og oppover.

— De høyeste bøtene gis der det er store menneskemengder. Det skal svi å kjekke seg, poengterer Hillestad, og legger til at alkohol og bruk av fyrverkeri er en dårlig kombinasjon.

— Vi har sett eksempler der berusede personer holder raketter i hendene når de tenner lunten. Det er livsfarlig, sier Hillestad, og oppfordrer bergenserne om å oppføre seg fornuftig ved inngangen til 2006.