I samfulle fem år har en trofast dugnadsgjeng kommet sammen på kveldstid og i helger for å gjennomføre dette enestående kulturprosjektet. Det er bortimot 120 år siden første gang vasshjulet på Grind inviterte til folkefest på vollene rundt det spektakulære fossefallet. Og folkefest ble det — med mange tilreisende gjester som lot seg imponere over hva nevenyttige, kyndige og vettuge karer kan få i stand, godt støttet av sine kvinner som beredvillige møtte opp med vafler og kaffe.

Selve den høytidelige og velregisserte åpningsseremonien sto fylkeskonservator Gerd Bolstad for, hun hadde bare lovord og begeistring å komme med og nølte ikke med å karakterisere folkefesten som en begivenhet av nasjonalbetydning. Blant gjestene befant seg fungerende formann i Stiftelsen Norsk Kulturarv, Erik Schultz, og han konstaterte at dette tiltaket representerer et glimrende eksempel på stiftelsens motto «vern gjennom bruk».

De fremmøtte fikk god innføring i historien om Grind-saga av de to ivrigste ildsjelene, Sverre Måkestad og Lars Olav Augestad, og for riktig manifestere kulturmangfoldet i denne tradisjonsrike bygda stilte både spelemannen Per Øyvind Tveiten og Tørvikbygd Musikklag med sin lurblåsende dirigent Arvid B. Nilsen opp. I tillegg serverte en feiende toraderkvartett og en hardingfele/trekkspillduo taffelmusikk til den påfølgende grillfesten ved elvebredden.

Nå står altså Grind-saga klar til ny drift og kan by avtakere som Bryggen i Bergen tradisjonsriktige materialer til fremtidig restaurering og vedlikehold

Jakob Skarstein