Det er ikke Vossa Jazz, Osafestivalen eller andre nasjonalt interessante kulturbegivenheter det handler om denne gangen. Nå er det malerier, installasjoner, performance, foto og annen kunst som får folk til å våkne i høstmørket på Voss. Og interessen var virkelig stor da «400meterkunst» åpnet i Vangsgata i går, for andre året på rad.

— Egentlig trodde vi ikke at det skulle skje igjen, da vi startet dette stuntet i fjor. Men det ble en gedigen suksess, både for kunstnerne og for næringslivet. Da var det bare å satse igjen i år. Og nå ser det virkelig ut til å ta av. Vi har måttet avvise en rekke kunstnere, dessverre, sier Aagot Rokne. Sammen med Kjell-Erik Ruud tok hun initiativet til «400meterkunst» i fjor. Nå tyder mye på at kunstbegivenheten blir et fast innslag i festivalbygden.

— Det er viktig at det skjer noe på Voss. Og det er viktig at kunstnere får en annen arena til å vise frem verkene sine. Men ikke minst er det viktig at folk flest får en mulighet til å se kunst. Og kanskje da på steder det ikke hadde ventet det, sier Rokne.

Mye lengre enn 400 meter

Navnet på festivalen, eller hva vi skal kalle «400meterkunst» for, er allerede misvisende. I går kunne BT selv telle opp minst 600 meter med utstilling i butikkene, frisørsalongene, bankene og kontorene i Vangsgata.

Og folk var entusiastiske, enten de så på malerier på kafeen, undret seg over Kurt Johannessens ord på vinduene i Vossevanhen Libris, «Det umoglege», eller så at kvinnebryst, knær og andre kroppsdeler, formet i frossen melk, smeltet utover Vangsgata.

Totalt har rundt 70 kunstnere fått delta på salgsutstillingen, som skal vises frem de to neste ukene. De fleste kommer vestfra, men det er også innslag fra andre kanter av landet, fra andre nordiske land og fra Polen.

— Veldig kjekt å få stille ut andre steder enn i klassiske gallerier. På denne måten når vi langt flere. Dessuten er det givende å få en mulighet til å stille ut. Det er ikke alltid enkelt, sier Hilde Andrea Brun. Hun er fra Moss, men tar for tiden mastergrad ved Kunsthøyskolen i Bergen. Hennes videoinstallasjon, «Mors melk», trakk mange skuelystne til en dataspillbutikk i går. Og enda flere til «Deler av mor», de frosne melkeskulpturene som rant utover fortauet utenfor.

— Jeg vil vise mor/barn-relasjoner. Det vakre kombinert med det brutale - løsrivelsen, forklarer hun.

Kjente navn

Utstillingen inneholder flere kjente navn. Reinhardt Søbye, Per Helge Hansen, tre av Odd Nerdrums studenter - Jan-Ove Tuv, David Molesky og Rikke Knudsen - vakte også oppmerksomhet på Voss i går.

— I fjor solgte kunstnerne samlet for 300.000 kroner til vanlige mennesker. I år tyder mye på at salget vil gå enda bedre. Næringslivet forteller også om økt salg. Og da har vi på en måte fått til det vi ønsket, sier Aagot Rokne.

På åpningsdagen i går var det også annen kultur, der blant andre Hanne Vatnøy fra Bergen imponerte med sin stemme i forestillingen «She might stay», inspirert av Simone de Beauvoir.

Og åpningsdagen ble selvsagt avsluttet med smalahovefest sent i går kveld.

KAFÉKUNST: Utenfor Ringheimskafeen sto Monica Holen og Marek Wiewiorowski og betraktet Stig Arild Hansens malerier. Kafégjestene hadde annet å bestille.
MELKESKULPTURER: Kunstneren Hilde Andrea Brun, med datteren Lea Cecilie, fikk størst oppmerksomhet i Vangsgata da hennes melkeskulpturer av eget bryst, knær og andre kroppsdeler smeltet ut i gaten.
SYKKEL: Stefan Törners sykkel fikk mange blikk på Voss i går.
«DET UMOGLEGE»: Vossingene forundret seg over Kurt Johannessens kunst i Vossevangen Libris.