ROY HILMAR SVENDSEN

— Vi må nesten kunne kalle dette en suksess, sier Rolf Zakariassen, formann i Laksevåg Lokalhistorisk Forening, og en av Laksevågsfergens aller største beundrere. Det er lokalforeningen som har rustet opp gamle MF «Dokken», og fikk satt den i trafikk mellom Kirkebukten, Torget og Gamle Bergen fra 1. juli i år.

Søndag er det slutt for denne gang. Men Zakariassen lover at fergen skal krysse Puddefjorden også neste år.

— Målet er å gjøre fergetilbudet permanent, i alle fall sommerstid, sier han.

«Flokker av arbeidsfolk»

I sjøen nedenfor Fisketorget slåss en gjeng måker om reker som turistene kaster til dem. Høylytt tilkjennegir de liten begeistring for den lille dieselfergen som legger ut på fjorden og forstyrrer festmåltidet. Den nye Laksevågsfergen er på tur hjem.

De eneste passasjerene denne gangen er Per Christian Ravnå (52) og faren Alf Christian Ravnå (85) fra Sandviken. Turen til Laksevåg frembringer minner for dem begge.

— Jeg er kanskje i yngste laget til å huske, men jeg vet at vi tok fergen til Laksevåg en gang da jeg var liten. Hva vi skulle der, aner jeg ikke. Jeg mener den gamle fergen var litt lenger enn denne. Stemmer ikke det? spør Per Christian, og får bekreftende nikk fra sin far.

— Før i tiden var det fullt av folk om bord. Det var store flokker av arbeidsfolk som skulle hjem, sier Alf Christian, mens han vinker til turistene som sitter på Nordnespynten.

Stoppested på Verftet?

Ifølge ildsjelene på Laksevåg har nostalgiprosjektet gått over all forventning.

— Flere og flere har brukt fergen utover sommeren, og nå ser lokalbefolkningen på Laksevåg og i Sandviken ut til å ha oppdaget den også, sier Zakariassen.

Skipper Børre Dahl og billettør Anders Ohnstad gleder seg over sommerens mange passasjerer, og forteller at det er stor variasjon på turene - alt etter hvilken vei fergen går.

— Til Gamle Bergen kjører vi mest turister, mens til og fra Laksevåg er det veldig mye lokale folk.

Ifølge skipper Dahl sysler lokalforeningen med planer om å legge til ytterligere et stoppested på ruten, like ved USF på Verftet.

— Mange lurer på hvorfor vi ikke går dit. Problemet er at kaien er for høy, slik at leideren vil bli for bratt. Sannsynligvis må vi få ordnet med en flytebrygge, men det koster penger, sier han.

Første gang siden 1960

31. mai 1960 tøffet de gamle Laksevågsfergene «Bergen» og «Damsgaard» over Puddefjorden for siste gang. Den gang var det ingen som tenkte på å bevare dem for ettertiden.

— Både «Damsgaard» og «Bergen» ble sendt til Sandviken og endte som spiker, forteller Zakariassen med sorg i stemmen.

I stedet har lokalpatriotene sikret seg gamle den gamle Dokkefergen, MF «Dokken» fra 1937, trolig byens eldste veteranferge. Som navnet antyder, er det den gamle Dokkefergen som nå er kommet til heder og verdighet igjen. Fergen gikk mellom Frydenbø og Dokken frem til 12. desember 1956, da den første Puddefjordsbroen ble åpnet. Først i 1993 kom den tilbake til Laksevåg-siden.

— Et arbeidslag fra Askøy, som jobbet på Haakonsvern, eide fergen. De kjørte med den hver dag til og fra Kjøkkelvik. Da vi fikk tips om det, tok vi kontakt med en gang og spurte om å få kjøpe fergen, forteller Zakariassen.

Skipper med tradisjon

Flere hundre tusen kroner og utallige dugnadstimer senere fremstår «Dokken» så god som ny, og i overraskende frisk form. Ved Verftet møter vi en del bølger fra den langt nyere og raskere Askøybåten «Beinveien». Men 67-åringen tar bølgene på strak arm, og går gjennom dønningene nesten uten at det merkes.

— Den ligger fantastisk godt i sjøen, skryter Dahl.

Håpet hans er at folk en gang i fremtiden atter vil regne fergen fra Laksevåg som et naturlig transportmiddel til byen. Hvis suksessen fortsetter, kan det kanskje bli nødvendig å passe på hvor en setter seg. Før i tiden hadde i alle fall folk tendens til å ta seg til rette om bord.

— En kar som tok fergen hver dag, hadde etter hvert fått seg fast plass om bord. Plutselig en dag satt det en annen mann der da han kom om bord. Mannen gikk rett bort til setet, stilte seg opp foran mannen og stirret på ham. «Er det noe i veien?» spurte mannen som satt. «Ja, du sitter på plassen min,» svarte den andre. Han fikk igjen plassen.

KILDE: «Fjordabåten», Dag Bakka jr. (1994)

POPULÆR: Skipper Børre Dahl forteller at ruten mellom Gamle Bergen og Laksevåg er blitt svært populær, ikke minst blant turistene. - Men til og fra Laksevåg er det mest lokale folk, sier Dahl.<br/>Foto: HELGE HANSEN
RUNDT NORDNES: Jentene på Nordnespynten vinket ivrig da knøttlille MF «Dokken» tøffet forbi i solsteken. Verken Alf Christian Ravnø (85) eller sønnen Per Christian (52) lot anledningen gå fra seg til å vinke tilbake.<br/>Foto: HELGE HANSEN
I GAMLE DAGER 1: Slik så den egentlige Laksevågsfergen ut. «Damsgaard» og «Bergen» gikk i skytteltrafikk mellom Laksevåg og Nøstet frem til 31. mai 1960.<br/> Foto: PRIVAT