Svensk politi arbeider fortsatt på spreng for å få slått fast hvor de to luksusbilene kommer fra. De falske skiltene er profesjonelt utformet og tyder på at bilene er stjålne. I går kveld fikk BT bekreftet at BMW-en er stjålet fra sandviken i Bergen, og at den deretter er påført skilter med samme kjennetegn som en tilsvarende bil i Sandefjord.

To biler under falskt flagg

26-åringen reiste gjennom Sverige sammen med en jevngammel kamerat fra Bergen da han kolliderte og omkom på motorveien mellom Göteborg og København natt til mandag. I bilen til den omkomne fant svensk politi en bombe. I bilen til kameraten fant politiet åtte-ti fenghetter. Kameraten kjørte en sølvgrå BMW. Også denne bilen var stjålet, hadde falske skilt ý og en «tvilling» i Norge. I Sandefjord sitter Atle Lauve med identisk bil, og identisk registreringsnummer.

— Jeg er rystet over hvor profesjonelt bilsvindelen er utført. Bare to detaljer skiller bilene fra hverandre: Min bil har en liten antenne. Den andre mangler. Registreringsskiltet mitt er av den gamle typen. Den andre har nye skilter, sier Atle Lauve til Dagbladet.

Til Bergens Tidende sier Atle Lauve at han kjøpte BMW-en brukt for halvannen måned siden. Han kjenner ikke til at skiltene har vært stjålet tidligere.

Stjålet oblat

I tillegg til falske skilter har ulykkesbilen også falske oblater. Oblatene tilhører 25 år gamle Annie Veum ý fra Stryn.

— Herlighet, det er jo helt sjukt, er reaksjonen fra Annie Veum når BT forteller henne hvor oblatene hennes har havnet.

— Jeg har en blå VW Polo som ble stjålet fra Lærdal for noen uker siden. Sannsynligvis ble den stjålet om kvelden lørdagen. Søndag formiddag ble den funnet igjen ved Bryggen i Bergen. En mann sov i bilen da politiet fant den. Nå har jeg fått bilen igjen. Men vognkortet manglet. Og i vognkortet oppbevarte jeg de nye, røde oblatene for 2003, sier Annie Veum til BT.

Hun er ikke så rent lite overrasket over at hennes oblater har havnet på falske skilt på en stjålet Mercedes som senere kolliderer så fatalt med sprengstoff i bagasjerommet på en svensk motorvei.

Hvor kommer skiltene fra?

Begge de stjålne bilene har skilt av den nye typen som er tatt i bruk i Norge. Skiltene på de «originale» bilene har gamle skilt. Spørsmålet er nå hvor de nye skiltene stammer fra. En bileier kan få nye skilt på to måter, opplyser fagansvarlig for registrering i Statens vegvesen Hordaland, Bente Bergfjord.

— Hvis skiltet er slitt eller ødelagt kan bileieren få nye skilt. Forutsetningen er da at eieren leverer inn de gamle skiltene, sier Bente Bergfjord til BT.

Hun sier også at dersom skiltene er blitt stjålet må bileier melde tapet til politiet før nye skilt kan utleveres.

— Vi må se tapsmeldingen fra politiet før vi kan skrive ut rekvisisjon på nye skilt, sier Bergfjord.

Det skal altså være ganske vanskelig for en person med urent mel i posen å skaffe nye skilt ved å utgi seg for å være bileieren. Men de falske skiltene kan også være hjemmelagede. I så tilfelle skal arbeidet være meget profesjonelt gjort.

FOTO: KNUT EGIL WANG