RUNE CHRISTOPHERSEN

I går ble han og de tre andre siktede varetektsfengslet for to nye uker. Samtidig kom det frem at siktelsen ble nedjustert til medvirkning til terrorhandlinger.

«Allmennfarlig ødeleggelse»

— Det betyr at de anses skyldige i bare en del av forbrytelsen, ikke i fullbyrdelsen av den, sier aktor Agnetha Hilding Qvarnström til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun ønsker ikke å kommentere siktelsen ytterligere.

Ifølge fengslingsprotokollen bestod terrorhandlingen av mord og «allmennfarlig ødeleggelse» i Irak, og hadde til hensikt å skape sterk frykt i en befolkning eller befolkningsgruppe.

Aksjonen skal ha funnet sted i Erbil i det kurdiske Nord-Irak i begynnelsen av februar i år. Over hundre mennesker ble drept da kontorene til de kurdiske partiene PUK og KDP ble bombet.

Grunnlaget for varetektsfengslingen ble i går endret til det svenskene kaller «sannolika skäl», noe som tyder på at påtalemyndigheten kan ha presentert sterkere bevis mot de fire.

Men en av de siktedes forsvarere, Johan Eriksson, sier til BT at han ikke ble forelagt noen nye bevis under gårsdagens rettsmøte.

Håper på løslatelse

— Jeg kjenner ikke bevisene mot de andre siktede. Det er mulig at retten tar en felles beslutning for alle fire. Men jeg har ikke sett noen beviser mot min klient som skulle tilsi et nytt fengslingsgrunnlag.

Forsvareren for 28-åringen som har bodd på Vestlandet, Peter Mutvei, er ikke overrasket over kjennelsen.

— Vi hadde det på følelesen. Det er en omfattende utredning som krever arbeidsro, og det fører forhåpentligvis til at min klient blir løslatt.

Mandag kom en av lederne for PUK i Irak, Omar Fatah til Stockholm for å gi det svenske sikkerhetspolitiet informasjon om de siktede.

Ifølge TT var Fatah i Stockholm i bare fire timer. I løpet av denne tiden skal han ha overlevert informasjon om de angivelige terroristene. Dette kan være bakgrunnen for at retten mener mistanken mot de fire er styrket.