– Oppsiktsvekkende, mener Høyre om «Murmansk»-vedtaket, og lurer på hvorfor ikke ubåten ved Fedje har forsvunnet like fort.

Etter to uker med hardt press bestemte fiskeriminister Helga Pedersen i går at den russiske krysseren «Murmansk» skal fjernes fra Sørvær i Hasvik kommune.

– Det er gledelig, mener Øyvind Halleraker, som representerer Hordaland Høyre på Stortinget. Men han reagerer på at det går så raskt å bestemme at «Murmansk» skal fjernes – når naziubåten «U-864» fremdeles ligger utenfor Fedje med 65 tonn kvikksølv om bord.

Ubåten er klassifisert som det mest forurensede vraket langs kysten. «Murmansk» er på 24. plass på Kystverkets egen listen over de farligste vrakene.

Som en livbøye

– Det er oppsiktsvekkende at det har tatt så kort tid. Det er strålende for Hasvik, men usikkerheten rundt «U-864» er mye større enn hva den har vært for «Murmansk». Denne usikkerheten gjelder hele fiskerinæringen på Vestlandet, sier Halleraker.

«U-864» ble senket bare måneder før krigens slutt i 1945, og ble gjenoppdaget i 2003. Siden den gang har det vært store diskusjoner om heving eller tildekking av vraket. Ubåten ligger på 150 meters dyp, og er i to deler.

Fjerningen av «Murmansk» er blitt en livbøye for fiskeriministeren, mener Halleraker.

– Vi kan bare spekulere i årsakene til at det går så raskt. Dette var en akselererende prosess, sier Halleraker. Den kunne lett endt med en politisk stranding for Pedersen, mener han.

– Radioaktivitet fra «Murmansk» er ikke noe å spøke med. Men også kvikksølv er noe vi skal ha stor respekt for. Ubåten er også et atskillig mindre vrak å fjerne enn en svær krysser som «Murmansk», sier Halleraker.

Listlegging

Om en måned kommer Kystverkets anbefaling om hva som skal skje videre med vraket. Halleraker tar gårsdagens beslutning om å fjerne «Murmansk» som en klar indikasjon på at det samme skjer med «U-864».

– Argumentet for å fjerne «Murmansk» – at det er stor usikkerhet om konsekvensene av vraket – er den samme som blir brukt om ubåten. Da forventer jeg at det blir den samme løsningen, sier han.

For ordfører Kristin Handeland i Fedje, var gårsdagen en seier.

– Fjerningen av «Murmansk» styrker argumentene for at ubåten blir fjernet. Jeg føler meg ikke urettferdig behandlet ennå, men jeg kan ikke fatte og begripe dersom staten nå vil la ubåten ligge. Nå legger de listen, sier ordføreren.

Hennes forgjenger, gamleordfører Erling Walderhaug, regner med at det ikke er helt uten betydning at «Murmansk» ligger i Helga Pedersens hjemfylke.

Snille i vest

– En fiskeriminister fra Finnmark og valg til neste år. Klart det har noe å si. To og to er fremdeles fire, sier Walderhaug. Og spekulerer:

– Skulle Fedje-ubåten blitt fjernet tidligere, er det ikke utenkelig at fiskeriministeren kom fra Hordaland.

Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) er selv fra Nordhordland, og synes vestlendingene er for snille.

– Etter at det ble mye mediedekning av «Murmansk», har det gått rekordfort. Kanskje Vestlandet ikke blir tatt like alvorlig, spør Hagesæter.

– Kanskje burde vi vært mer krystallklare i argumentasjonen. Jeg føler likevel at vi har vært det, uten at det har hjulpet nok, sier Hagesæter.

Steinar Mikalsen