Det forteller Sveinung Andersen. Han er fadder for den alkoholfrie faddergruppen «Lille promille» ved Det juridiske fakultet.

Bybildet vrimler av studenter som

drikker seg fulle under fadderuken . Samtidig gjør de ferske jusstudentene Rebekka Fjellvang Avtjern og Martina Johnsen seg klare til rebusløp. Denne gjengen er med i den alkoholfrie faddergruppen sammen med ni andre studenter.

Studinene valgte å bli med her etter å ha sett på programmet for fadderuken.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Sjokkert over programmet

– Jeg ble litt sjokkert siden det er vorspiel hver kveld, og etter det er det ut på byen. Det blir ikke så mye fokus på studiene når man skal drikke så mye, mener Johnsen.

– Man blir jo ikke kjent med hverandre når alle er dritings. Det er fint å komme til en roligere gruppe der man har anledning til å bli kjent, mener Fjellvang Avtjern.

Gruppen har i alt ti studenter og syv faddere som gjør mye av det samme de andre faddergruppene gjør uten å drikke.

–— Vi finner på ting hjemme hos folk og har det sosialt uten alkohol. De som vil kan gå ut på byen etterpå, forteller fadder Ane Kristine Helgøy.

– Jeg føler det er et godt alternativ for oss som ikke er interessert i en uke med fyll. Da jeg var student i Molde og Volda fantes det ikke et slikt alternativ. Der følte jeg meg utenfor og uvelkommen, forteller Tore Tokle.

– Ubevisst drikkepress

– Det blir fort et ubevisst drikkepress siden de andre drikker. Da føler man seg litt utenfor om man ikke drikker uten at de maser på deg om at du må drikke, sier David Larsen.

Han tror flere studenter gruer seg til å fadderuken.

Fadder for gruppen, Sveinung Andersen, sier han aldri opplevd drikkepress, men tror ikke at studentene vil innrømme offentlig at de gruer seg til fadderuken på grunn av drikkepresse

– Jeg tror det er viktig å ha en faddergruppe der en ikke trenger å føle drikkepress og der det ikke er alkohol. Man kan ha det veldig gøy uten, mener Andersen.

– Skal ikke være drikkepress

På Universitet i Bergen er det anslagsvis 850 faddere og 3000 fadderbarn.

– Det skal ikke være drikkepress. Det er viktig for oss at de nye studentene ikke føler at de må drikke. Dette er noe UiB tar veldig seriøst, forteller fadderkoordinator ved UiB, Per-Arne Larsen.

– Fadderuken legger opp til et bredt tilbud til alle de nye studentene, med mange varierte aktiviteter, slik at det skal være noe for enhver, mener Larsen.

Ved Norges Handelshøyskole er de også oppmerksomme på drikkepresset som er under fadderuken.

– Vi er veldig bevisste på det og gjør vårt ytterste for at alle skal føle seg inkludert. Man skal kunne sette sine egne grenser, sier leder i Styret NHHS, Hege Hege Grøndahl.

Er det for mye drikkepress i fadderuken? Diskuter saken her.