Det kom tydelig til syne med dagslyset i går, etter at Jebsen-kjempen var kommet betydelig nærmere rett kjøl.

Bergens Tidende fikk være med en båt fra CCB-basen i går formiddag, og kom tett inntil havaristen. Alt løsgods lå slengt mot vinduene og veggen på styrbord side av styrehus og bro. Før «Rocknes» ble slept fra Kongshavn til CCB-basen på Ågotnes, hadde dykkere sikret de knuste vinduene på kryss og tvers med rødt tauverk. Det ble gjort for at ikke eventuelle omkomne eller løse, tekniske innretninger skulle falle ut under skepet.

Fant nest siste savnede

Da vi kretset rundt «Rocknes» ved 12-tiden, var Brannvesenets dykkerleder Leif Linde og en politimann akkurat gått om bord. De rekognoserte og klargjorde for de mer omfattende undersøkelsene som skal utføres. Under denne rekognoseringen ble den nest siste av de savnede funnet. Politiet har lite håp om å finne den siste savnede om bord i havaristen. Overlevende skal ha forklart at vedkommende befant seg på dekk da «Rocknes» brått gikk rundt i Vatlestraumen 19. januar.

BTs båttur rundt skipet viste at «Rocknes» er påført færre, synlige skader enn ventet. Radaren, som er akterseksjonens høyeste punkt, ser ut for å være helt intakt. Og i akterenden av fartøyet henger fortsatt det norske flagget. Der befinner også den urørte livbåten seg. Mannskapet hadde ikke fnugg av sjanse til å evakuere «Rocknes» før hun gikk rundt.

Knuste vinduer

Rekkverket på øverste babord dekk er ødelagt, og de fleste vinduene på broen knust. På styrbord side har ytterveggen fått seg en bulk, men ellers ser de utvendige skadene på akterseksjonen ut for å være begrensede.

Samtlige lasteluker er imidlertid borte. De ligger på bunnen av Vatlestraumen, etter at steinlasten med stor kraft raste ut da «Rocknes» kantret. Lastebommen og beltet steinlasten ble fraktet på om bord, er også borte. Dette utstyret ligger også på sjøbunnen i Vatlestraumen.

På babord skuteside er Jebsen-navnet borte. Når «Rocknes» nå er kommet på rett kjøl, blir skipet liggende på Ågotnes til politiet er ferdig med sitt arbeid. Det viktigste er å hente ut de gjenværende elektroniske instrumentene om bord.

Forhales i neste uke

En eller annen gang i neste uke blir havaristen forhalt til Bergen Mekaniske Verksted på Laksevåg.

— Der vil «Rocknes» trolig bli tatt i tørrdokk og inspisert av tre-fire interessenter som skal gi bud på gjenoppbyggingen av skipet, sier Per Inge Hjertaker, Jebsens innleide medierådgiver.

Det er foreløpig ikke avgjort hvilke verft som skal få gi bud på arbeidet, men Fosen-gruppen og Bergen Yards er blant interessentene. De øvrige er utenlandske verft.

Med unntak av et par dagers forsinkelse, har snuoperasjonen gått helt etter planen for nederlandske Smit Salvage og samarbeidspartneren Eide Marine fra Halsnøy.

FØRSTE OM BORD: Brannvesenets dykkerleder Leif Linde og en politimann var de første som var om bord i «Rocknes» etter at skipet var snudd. Under rekognoseringsturen fant de en av de omkomne på A-dekket. <p/>FOTO: RUNE SÆVIG
DYSTERT SYN: Styrehuset på «Rocknes» var et dystert syn da det i går kom opp av sjøen for første gang på over to måneder. Alt inventar innvendig er slengt veggimellom, og hele båten er dekket med sleip grønske.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG