— Jeg fikk tårer i øynene da jeg satt oppå Skansen, sier Gunvor. Ikke over utsikten, skjønt den synes hun - som enhver god bergenser - er herlig. Men over det som «kantet» utsikten: sigarettstumper og boss langs hele gjerdet.

— Jeg er rystet over hvor bosset Bergen er blitt bare i løpet av et knapt år, fra jeg var her i juni i fjor. Da gikk jeg til alle tyggisflekkene, nå går jeg til alt bosset.

— Dette er min by! Og den er så vakker. Men den er blitt så bossfylt! Og alle bosskurver flyter over.

Gunvor Sørensen er skuffet over sin hjemby, lei seg for hvordan den ser ut. Hva er hun vant til der hun kommer fra?

— Nå bor jeg i Seattle, eller rettere litt utenfor. Og der flyter ikke bosset. Folk slipper ikke fra seg det de har i hendene der de er, og de holder det ryddig rundt seg. Husker du pølseboden oppe på Nikolaikirkealmenning, bare et innsmett i husrekken? Der var en nede i Nye Sandviksvei også, og når de stengte om aftenen, kostet pølsemannen fra Nikolaikirkeallmenning ned til hjørnet der han traff damen som kostet fra den andre pølseboden, og så sto de der og hvilte på hver sin kost og pratet.

— Folk tok mer ansvar før. Men når vi har en så vakker by, må vi ta vare på den! Hvor er de små kostebilene? Jeg har hittil ikke sett én av dem, og nå har jeg vært her siden 9. april. Så lenge har det også stått en sofa og noen plastsekker utenfor herberget i Bakkegaten. Kanskje det var naboer som tenkte, da huset ble tømt for å pusses opp, at her står en container, her kan vi kvitte oss med rotet vårt i samme slengen? Men så ble det altså ikke tatt.

Gunvor er oppgitt. Så oppgitt at hun måtte «trøkke ut» sin skuffelse over hjembyen til en som kunne skrive om den. Men den skrivende blir også nysgjerrig: Hvordan har hun klart å holde bergensdialekten sin så ren etter alle de år i «Junaiten»?

— Fordi jeg er bergenser med liv og sjel - og er stolt over det, erklærer hun med ettertrykk.

Hadde det ikke vært for alt bosset ...

SKUFFET OVER HJEMBYEN: Gunvor Sørensen har bodd i USA siden 1955, men er jevnlig på besøk i hjembyen Bergen. Og nå er hun rystet over hvor bosset Bergen er blitt. For eksempel i Bakkegaten der en sofa og noen platsekker har stått i lengre tid ute på fortauet.
FOTO: HELGE SUNDE