På gamle bilder fra Nordnes kan en se stupetårn ved friluftsbadet. Tårnet er revet for lenge siden, men dukker nå opp igjen.

— Tårnet vil bli rekonstruert til sin opprinnelige form ut ifra gamle bilder, forteller Per Fredrik Gjesdahl, driftssjef i Bergen kommunale bygg (BKB).

Tårnet vil ha tre avsatser ut mot sjøen. Velger du den øverste er det 10 meter ned til vannflaten ved fjæresjø.

Oppgradering

  • Innen åpningen av sjøbadet 18. mai skal vi ha på plass en varmepumpe som vil redusere driftskostnadene. Etter hvert vil vi også koble oss opp mot fjernvarmeanlegget til BiR. Vi legger opp til bassenget skal kunne være åpent året rundt, men det er ikke tatt noen avgjørelse på dette ennå, sier Gjesdahl.

Det er i år 100 år siden Nordnes sjøbad åpnet for første gang, og badeanlegget får seg en skikkelig oppgradering før jubileet skal markeres i sommer.

— Nå holder vi på å installere et nytt renseanlegg med større kapasitet. I tillegg gjør vi litt om på veien og bygger et heishus slik at rullestolbrukere også kommer seg frem, sier Gjesdahl.

Vurderer åpningstiden

— Når vi har investert i et så flott anlegg, er det jo klart at vi vil bruke det mest mulig. Derfor vurderer vi forløpende hvor lenge i kan holde åpent. Til å begynne med kan det bli aktuelt å utvide sesongen i begge ender, sier idrettsdirektør Rune Titlestad i Bergen kommune.

Om utendørsbassenget skal holdes åpent året rundt må det flere penger til.

— Vi har jo litt slingringsmonn i budsjettet, men vi har ikke råd til noen helårsåpning i 2010. Det blir opp til politikerne om de vil legge inn mer penger til drift av sjøbadet, sier Titlestad.

— Vi skulle hatt en onkel som kunne sponse oss litt, drømmer Gjesdahl.

— Det er jo også mulig å lage til noen rutsjebaner, sier han.

Fellesbadstu

Til sesongåpningen i fjor var et nytt garderobeanlegg på plass ved badeplassen. Det ble også plass til én badstu.

— Før i tiden var det én kvinnesiden og én herresiden av bassenget. Det var et stort seil på midten så kjønnene ikke skulle se på hverandre. Jeg lurer på hva folk hadde sagt den gangen hvis de fikk vite at Nordnes sjøbad ville få felles badstu, kommenterer driftssjefen.

Når kommunen nå velger en kjønnsnøytral badstu er det ikke på grunn av økt skuelyst blant folk.

— Det handler rett og slett om trygghet. Med én badstu er det til en hver tid flere folk der. Det er viktig for å sikre oss mot overgrep og slikt, sier Gjesdahl.

Bedre vann

Vannet i Nordnes sjøbad blir pumpet opp fra sjøen, og renset før det renner ut i bassenget. Vannkvaliteten har vært varierende de siste årene.

— Det nye renseanlegget har mye større kapasitet, og vi regner med at det vil heve vannkvaliteten, sier Geir Berntsen, enhetsleder i Idrettsservice i Bergen kommune.

Han anslår at 30.000 mennesker var innom badet i fjor. På det meste var rundt 2000 mennesker samlet rundt anlegget på en gang.

— Været var ikke så godt i fjor sommer, så det kan komme enda flere i år. Jeg håper bare ikke det blir for fullt, sier han.

Kunne du tenke deg helårsbading på Nordnes?

ORIGINALEN: Slik så Nordnes sjøbad ut før tårnet ble revet.
BYGGEPLASS: Hele bassenget blir nå flislagt. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN
SISTE SOMMERDAG: Det er fortsatt folk som bader siste dagen i august. Nå kan sesongen bli utvidet i begge ender. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ