Den alvorlige voldsdommen ble avsagt i Bergen tingrett for to uker siden. Mennene på 34 og 35 år ble funnet skyldig i den grove voldshandlingen i en bygård på Møhlenpris natt til 1. november 2011.

Begge anker

34-åringen ble dømt til fengsel i seks måneder, mens den andre må sone i ni måneder.

— Min klient ble svært overrasket over dommen og anket den, sier advokat Stein Erik Ottesen, forsvarer for 34-åringen.

Laila Kjærevik er forsvarer for 35-åringen.

— Han mener han er uskyldig dømt og anker, sier hun.

Innvandreren skulle besøke kjæresten i hennes leilighet på Møhlenpris den aktuelle novembernatten. Ifølge dommen ble han overfalt av de to mennene da han kom inn i oppgangen. 35-åringen bodde selv i oppgangen. En av dem spurte om den utenlandske mannen var muslim.

Den ene av nordmennene forsøkte å slå, mens den andre dro frem en kniv og kuttet den utenlandske mannen på haken og øret. Kuttene var fire centimeter lange.

- Kuttet igjen

Den enslige mannen forsøkte å flykte opp til leiligheten der kjæresten bodde, men ble innhentet av de to. De havnet nede igjen i inngangspartiet, der mannen ble slått i hode med en flaske eller et annet redskap. Han ble på ny kuttet i hodet med en kniv, ifølge dommen.

Retten legger til grunn at de to gikk opp i leiligheten som 35-åringen disponerte.

Nede i gangen våknet mannen til live og ringte kjæresten. Politiet ble varslet. De rykket ut med bevæpnet innsatsgruppe og pågrep de to. Den skadde mannen ble kjørt til legevakten.

Annen versjon

Retten kom frem til at det var dette som hadde skjedd, på bakgrunn av offerets forklaring, bilder fra stedet, vitneforklaringer fra politiet og pasientjournalen fra legevakten.

De to mennene hadde en helt annen versjon. De hevdet at de hadde sittet i 35-åringens leilighet og drakk øl, da den fremmede mannen kom inn og satte seg ved bordet. Han forsynte seg med drikke, og det oppsto et basketak. Retten trodde ikke på dette.

— Jeg er fornøyd med at de to tiltalte ble dømt. Dette er en alvorlig sak, sier aktor Janne Ringset Heltne.

— Jeg registrerer at straffen ble noe mildere enn det jeg hadde lagt påstand om, legger hun til.

Ringset Heltne mente syv måneder fengsel var passende straff for 34-åringen, mens den andre mannen burde få fengsel i ett år.

Klaget på musikk

Han ble nemlig funnet skyldig i flere andre lovbrudd. Han ble dømt for å ha rettet et luftgevær mot sin nabo da han klaget på at tiltalte spilte for høy musikk. Den siste episoden skjedde et år etter overfallet på Møhlenpris, 6. november i fjor.

Naboen hadde flere ganger banket på døren til 35-åringen for å be ham skru ned musikken. Da han kom siste gang, ble døren raskt åpnet.

Der sto 35-åringen med et tørkle over ansiktet mens han rettet et gevær mot den andre. Ifølge dommen flyktet naboen ned trappene, mistet balansen og falt. Han pådro seg flere brudd i skulderen og måtte operere på Haukeland. Han var sykemeldt i tre uker.

- Pistol i julepresang

35-åringen ble også funnet skyldig i flere ganger å ha båret våpen på offentlig sted. Natt til 12. januar i år ble han ransaket av politiet etter at en kvinne hadde fortalt dem at han bar våpen. Han hadde på seg en gassdrevet luftpistol av merket Colt og en kniv med et blad på 10 centimeter.

Han sa at han hadde hentet kniven og pistolen hos sin mor kvelden før. Pistolen var en julepresang og kniven en gave, forklarte mannen, som gikk på et av Bergens utesteder etter å ha hentet presangene. Retten mente at han burde ha gått hjem med pistolen og kniven før han gikk på byen.

I tillegg til fengsel, må 35-åringen sammen med sin kamerat betalte 50.000 kroner i oppreisingserstatning til offeret som ble knivstukket. Han må også betale 30.000 kroner i erstatning til naboen som han rettet våpenet mot.

bt.no har forsøkt flere ganger å få kontakt med knivofferet, uten å lykkes.