— Jeg vil ikke ta deg i hånden i dag, doktor.

— Hvorfor ikke det?

— Du tror ikke at jeg er gift med Jesus.

Kvinnen vi møter i gangen på Psykiatrisk klinikk på Haukeland sykehus begynner plutselig å grine. Hun er veldig fortvilet.

— Kan jeg få låne slipset ditt doktor?

— Nei, det kan du ikke.

— Kan du lære meg å knytte slipsknute?

Overbelegg på ni

Avdelingsoverlege Tor Jacob Moe forlater den syke kvinnen. Han skal vise BT rundt.

Klinikken er dimensjonert for 57 pasienter. I går var 66 pasienter innlagt. Det er ni pasienter for mye i forhold til kapasiteten. I tillegg hadde klinikken 11 dagpasienter og én pasient på Haukeland hotell.

Resultatet blir at pasienter som blir lagt inn på sykehuset mot sin vilje enten må stues sammen tre og tre - noen ganger uten skjermbrett mellom - eller ta til takke med en seng i korridoren. Klinikken har til og med måttet ta i bruk et gammelt kjøkken uten toalett som soverom. For tre dager siden overnattet en pasient på røykerommet.

For ytterligere å understreke armoden faller malingen av veggene flere steder. Muren slår sprekker.

- Uakseptabelt

— Sykepleierne har vondt av å tilby levende mennesker dette, sier Tor Jacob Moe.

Mange av pasientene som havner på Psykiatrisk klinikk har ikke selv noe ønske om å bli innlagt.

— Å holde personer tilbake uten lov og dom er den motbydelige delen av arbeidet vi gjør. Da er det veldig ubehagelig at ikke disse kan få enkeltrom, sier Tor Jacob Moe.

Fylkeslegen i Hordaland var nylig på besøk.

— Vi fikk pålegg om å bli bedre, men trykket er så stort at vi ikke klarer det. Vi får stadig flere pasienter, særlig unge mennesker som har alvorlige psykiske problemer, blant annet som følge av overforbruk av rusmidler som hasj og amfetamin, sier Tor Jacob Moe.

Til vurdering i Helsetilsynet

Han tar oss med videre på klinikken. En bærbar cd-spiller ligger på en seng. En liten kosekanin står på et nattbord. En datastudent leser over notatene sine. Vi møter igjen kvinnen som er gift med Jesus. Nå smiler hun, og ler. For hun skal kjøpe nye tenner. Tenner som danser.

Årsaken til at både Haukeland sykehus, Sandviken sykehus og sykehus i Oslo må legge tvangspasienter på gangen er - i tillegg til pasientøkningen - at nedbyggingen av de store institusjonene har gått raskere enn oppbyggingen av distriktspsykiatrien. Dette fører til færre sengeplasser for de aller sykeste. Statens Helsetilsyn vurderer for tiden om det er forsvarlig å plassere psykiatripasienter i korridoren. Og helseminister Dagfinn Høybråten lovet i går overfor NRK mer penger, allerede om en ukes tid.

Det er ikke første gang avisene skriver om krisen innen psykiatrien, og politikerne har lovet penger før. Tor Jacob Moe er fullt klar over det.

— Men likevel er det er ingen økte bevilgninger til de psykiatriske sykehusene, sier han.

DRØMMER SEG BORT? Kanskje posen fra reiseselskapet betyr at noen ønsker seg vekk - langt vekk. Tre senger er for tiden plassert i korridoren ved post fire på Psykiatrisk klinikk på Haukeland sykehus. På noen av rommene ligger pasientene tre og tre.
FOTO: RUNE SÆVIG