— Det er en fryktelig frustrerende situasjon for dem. I helgen kom utenlandske studenter som ville snu i døren og reise hjem da de fikk beskjed om at de likevel ikke fikk hybel. Heldigvis klarte vi å få dem til å bli, sier administrasjonssjef Hans S. Rohde i Studentsamskipnaden (SiB) sin boligdivisjon.

- Vanskelig å beregne

Hver natt ligger mellom 10 og 30 boligløse studenter på madrass på gulvet på Fantoft studentby.

For de norske studentene er dette et flott, nesten gratis tilbud mens de leter etter et sted å bo. For de utenlandske, en kjedelig nødvendighet etter at Universitetet i Bergen (UiB) før studiestart feilberegnet, og bestilte bolig til altfor få studenter.

Universitetet har gitt nesten 330 utenlandske studenter studieplass i høst. Men de har reservert bare 260 hybler hos SiB.

— Det er vanskelig å beregne hvor mange som faktisk kommer. Vi gjør det vi kan, og leter også etter bolig til dem på det private markedet, sier Brit Kalsnes, førstekonsulent ved Kontor for utenlandske studier ved UiB.

Tøft boligmarked

Ifølge tall Norsk Studentunion (NSU) har fått, kan rundt 40 utenlandske studenter stå uten bolig.

— Dette er bare rot. Og fryktelig synd for universitetet og Bergen som studentby, sier NSU-leder Torstein Fjeldet Lunde.

Også mange norske studenter står uten bolig ved studiestart. Grunnen er et boligmarked som blir stadig tøffere. Prisen for flatseng på Fantoft er 20 kroner natten. Et flott tilbud, mener Per Arne Lium (20) fra Trondheim.

— Men det hadde ikke vært noe særlig å være i et fremmed land uten hybel, sier den ferske NHH-studenten.

I dag flytter han inn i ny leilighet sammen med tre andre, etter to netter på madrass på Fantoft. Han må bare hente studielånet først, slik at første husleien kan betales.