«Lik rett til utdanning», «Gratis skolebøker NÅ» og «NEI til økt gjeldsbyrde» er noen av parolene fra Elevorganisasjonen i Norge, Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion. Til sammen har de nærmere 300.000 medlemmer, og regner med tusenvis av demonstranter i gatene både Oslo, Bergen og flere andre studiesteder mandag.

— Tar fra studenter

  • Et svik, tordnet lederne for elevene og studentene da regjeringens tilleggsforslag til statsbudsjettet ble klart før helgen.

— Vi vil vise at politikerne ikke skal slippe unna med å bryte løfter, sier leder for Elevorganisasjonen, Jan Fredrik Stoveland. I valgkampen sa regjeringspartiene at de skulle satse på skole og høyere utdanning. De har i stedet tatt 380 millioner kroner fra elever og studenter, mener demonstrantene.

- Mindre stipend, dyre bøker

Studentene får ikke økt stipendandelen slik de fikk politiske løfter om. I stedet får de økt studielånet med 7500 kroner i året.

— Regjeringen har gått fra sine tidligere løfter, og viser tydelig at de ikke er interessert i å gi studentene bedre levevilkår, sier leder i Norsk Studentunion, Trond Larsen.

De krever at stipendandelen heves fra 30 til 40 prosent. Regjeringspartiene kutter også i utlånsordningen for skolebøker uten å erstatte den med stipend.

— Vi blir sittende igjen med hele regningen, sier lederen for Elevorganisasjonen, som krever at skolebøker for elevene blir gratis.