Denne optimismen kommer fram av en fersk studentundersøkelse blant 3300 studenter utført på oppdrag fra Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Adresseavisen og Aftenposten.

Undersøkelsen viser også at nær seks av ti førsteårsstudenter kan tenke seg en ledende stilling i sitt fremtidige yrke, og understreker at dagens unge har stor tro på seg selv og sin egen fremtid. Bare seks prosent av studentene er skikkelig engstelige for at de ikke skal klare å gjennomføre utdannelsen de har begynt på.

Optimistisk

— Jeg for min del er veldig optimistisk med hensyn til fremtidig jobb, sier Anne May Økland. Hun studerer til byggingeniør ved Universitetet i Stavanger, UiS.

Hun har god grunn til å være optimist. Arbeidsledigheten er rekordlav, og ingeniørspirer ved UiS blir overlesset med tilbud fra næringslivet, mens de er under utdanning.

— Så vidt jeg vet, har alle som var ferdig på bygg i fjor gått ut i jobb, sier Økland.

— Jobbmulighetene er selvfølgelig avhengig av utdannelsen din. Det trenger ikke være fullt så enkelt å få ansettelse som sosionom eller sykepleier rett etter at studiene er ferdige, mener Anne May Økland.

Hun er ikke like sikker på at hun ønsker å bli leder slik mange av hennes medstudenter tenker seg fremtiden, og sammen med blant andre studiekameratene Jørgen Røstbø fra Stord og Øyvind Klippenberg fra Egersund er hun opptatt av at det skal være mulig å kombinere en god jobb med et normalt og rolig familieliv.

Jobb og familie

I mange land går jobben fremfor alt annet, familien blir nedprioritert. I Norge og de andre skandinaviske landene er det fortsatt mulig å ha en krevende jobb og kombinere med et godt familieliv. Tidligere kunnskapsminister Kristin Clemet mener at denne muligheten er et konkurransefortrinn når norske bedrifter skal skaffe seg ansatte med høy kompetanse.

— Dersom arbeidsgiverne tar vare på arbeidstakernes familieliv, vinner de kampen om de beste og får mest ut av medarbeideren, mener Kristin Clemet.

Trivsel og lønn

Jørgen Røstbø er helt enig i. Han studerer kybernetikk (vitenskapen om styring og regulering av avanserte systemer) ved Universitetet i Stavanger.

— For meg er trivsel og lønn viktig, men det er ikke aktuelt å jobbe døgnet rundt slik at man ikke får se familien sin. Han vil helst slippe å jobbe helg og natt, men ha et normalt familieliv.

Øyvind Klippenberg har den samme holdningen. Han studerer sammen med Røstbø.

— Det er ikke interessant hvis arbeidsgiver krever overtid som en del av arbeidskontrakten. Jeg vil gjøre jobben min og gå hjem, men selvfølgelig må det være rom for fleksibilitet.

Han stoler ikke på tallene i studentundersøkelsen, som konkluderer med at nær 60 prosent ønsker seg en ledende stilling i sitt fremtidige yrke.

— Jeg trodde det var et problem i Norge at folk ikke ville ha lederstillinger og jobbe åtti timer i uken. Det er mulig at vi vil se annerledes på dette om noen år, sier Klippenberg.

Lars Kristian Aalgaard