Når det attpåtil er vanskelig å finne en egnet bolig i passe avstand fra studiestedet, og mye av det som tilbys både har dårlig standard og er svinaktig dyrt, er det ikke så rart at byens meglere kan melde at etterspørselen etter ett— og toroms leiligheter i Bergen sentrum formelig har eksplodert den siste tiden.

Mellom førti og femti personer presset seg inn på visning på en 19 kvadratmeters leilighet i Øvregaten i går kveld. De fleste av disse var studenter, som ikke lot seg skremme av taksten på 590.000 kroner. Over tjue personer skrev seg på interessent-listen, og sju av dem har allerede varslet at de kommer til å legge inn bud.

— Jeg hadde ikke drømt at interessen skulle være så stor, forteller eier Ann-Kristin Øren, som kjøpte leiligheten da hun selv var sykepleierstudent i 2000. Den gang ga hun 350.000 kroner for leiligheten. I dag vil hun mest sannsynlig kunne cashe inn hele studielånet, på pengene hun har tjent på å eie sin egen studentbolig. Mekler Holger Schanke Nielsen i Postbanken Eiendom er i alle fall ikke i tvil om at leiligheten vil bli revet vekk i løpet av dagen.

— Etter å ha studert i to år, var jeg lei av å flytte fra sted til sted, og betale dyrt til andre. Derfor gikk jeg til banken, der jeg til min store overraskelse oppdaget at det nesten ble billigere å eie selv enn å leie. De aller fleste er jo nødt å ta opp lån for å studere, men det føles mye bedre å bruke disse pengene på å betale ned noe til seg selv, sier Ann-Kristin Øren.

Bankene merker pågangen

Finansrådgiver Berit Hvalryg i Postbanken Eiendomsmegling registrerer økt pågang fra lånelystne studenter. Forbrukerøkonom i DnB, Aud-Helen Rasmussen, forteller at deres avdelinger i Bergen sentrum merker økt interesse for førstehjemslån. Hun anbefaler studenter til å vurdere boligkjøp når de er kommet et stykke ut i utdannelsen:

— De aller første årene man studerer, kan det være smart å ha litt løse teltplugger. Da står man fritt til å reise utenlands eller bytte studiested. Man kommer ikke forbi at man påtar seg et stort ansvar ved å kjøpe en eiendom, sier Rasmussen. Hun råder studenter som går inn i boligmarkedet til å tegne fastrenteavtale for hele studieperioden, og ta høyde for at renten kan komme til å stige igjen.

— For å få lån, bør man helst ha en liten jobb ved siden av studiene. Vi ser også at mange studenter har klart å spare opp litt egenkapital, for eksempel gjennom BSU-ordningen. Det er selvfølgelig det aller beste, sier Aud-Helen Rasmussen.

Siden det hersker usikkerhet om hvor mye boligprisene vil stige fremover, kan man ikke lenger regne med kjappe gevinster på ethvert boligkjøp. - Men over tid kan det være en god investering. Og ved å kjøpe selv bygger man altså opp kapital mens man studerer, i stedet for at pengene går rett i lommen på en hybelutleier, påpeker hun.

Byens meglere er ikke i tvil om at det fortsatt lønner seg for studenter å eie egen bolig, fremfor å leie.

— Den lave renten gjør det nesten idiotisk å leie fremfor å eie, sier regiondirektør Asle Solbøe i Gjensidige NOR Eiendom, før han modererer seg litt:

— Det er alltid et spørsmål om hvor risikovillig en er. En må også tenke på hvor lenge renten holder seg lav.Det er mange om beinet, og prisene presses oppover. Men om alternativet er å leie til 3500 kroner i måneden, er det bedre å ta opp et lån og betale til deg selv.

- Mange usikre momenter

Redaktør Tom Staavi i bladet Dine Penger er imidlertid mer usikker på om studenter bør kjøpe.

— Jeg synes det spørsmålet er fryktelig vanskelig akkurat nå. Alle må iallfall regne grundig på dette, sier han, og nevner usikkerhetsmomentene:

n Renten vil neppe holde seg på dagens nivå.

n Boligprisene er historisk høye. Det kan komme en nedgang.

— Jeg tror ikke noe særlig på en voldsom verdistigning de neste årene. Om verdien på leiligheten faller med fem-ti prosent blir regnestykket et helt annet, sier Staavi.

I TENKEBOKSEN: Tommy Langseth (29) er nettopp ferdig med hovedfag i sosiologi, og er en av interessentene til den 19 kvadratmeter store leiligheten i Øvregaten. Taksten er på 590.000 kroner, så kvadratmeterprisen blir høy!<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN