Helene Øygarden går andre året på førskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Bergen. På førskolelinjen ble det i år tatt inn dobbelt så mange studenter som i fjor.

— I klassen under meg er det i år tatt inn 45 studenter. Klasserommene er beregnet på 25–30 personer. Studenter må sitte på gulvet fordi det ikke er ledige klasserom med nok sitteplasser, sier Helene.

- Hva vil da skje?

Den generelle økningen i antall studenter ved HiB har dessuten resultert i at mange må spise lunsjen sin på gulvet i gangen, fordi kantinen er for liten.

— Hva vil da skje? Må vi likevel ta det gamle bygget tas i bruk fordi det ikke er plass til studenter? spør Helene.

Det planlagte nybygget til Høgskolen i Bergen (HiB) er 51.750 kvadratmeter stort, og skal ha plass til 4400 studenter og 500 lærere. I dag har HiB 6500 studenter og 650 ansatte.

Ved førskolelærer— og lærerutdanningen er gruppearbeid en stor del av undervisningen.

— Nå holder vi på med et stort teaterprosjekt, men det er omtrent umulig å finne plasser å øve, sier Helene.

Helene synes det er fint at det nå kommer et nytt Høgskolebygg, men irriterer seg over at det også der vil være plassmangel. Antallet studenter og ansatte ved Høgskolen er i dag 46 prosent høyere enn det den nye skolen dimensjoneres for.

— Ikke ønskesituasjon

Bjørg Kristin Selvik, dekan ved avdelingen for Lærerutdanning på HiB, sier at det ikke er noe ønskesituasjonen og forteller at det er veldig mange studenter i år.

— Vi har mange som studerer og har tatt opp en ekstra klasse i førskolelærerutdanningen, som vi ble bedt om fra departementet. Selvik forteller at det er i begynnelsen og i slutten av semestrene det er travlest.

Bedre i praksisperiodene

— Det er perioder hvor det er mer fullt på huset enn i andre perioder. De fleste studentene har praksisperioder og da blir det bedre plass til de som har undervisning på høyskolen. En løsning ledelsen har diskutert er å endre på timeplanen slik at ikke alle studentene har lunsj på samme tid slik de har nå.

Hva synes du om plassmangelen på HIB?

LUNCH PÅ GULVET: I dag var det ledige plasser i kantinen da flere studener er i praksis eller har eksamen. Kjersti Sveen (t.h) har måtte sitte på gulvet for å spise lunsjen sin.
Sonja Ystaas
Fyllt opp: Ved datamaskinene er det noen plasser ledig. Likevel sier studentene at de må lete en stund for å finne alternative steder å lese til eksamen på.
Sonja Ystaas