— Hver eneste høst får vi bekymrede telefoner fra Oslo, Røros og Kristiansand. Foreldre har vært på studentbesøk i Bergen. Nå reagerer de på brannsikringen i barnas nye boliger, og spør oss om de trenger å uroe seg.

— Og hva svarer dere?

— Nei, vi sier det som det er. At mange har all mulig grunn til å være bekymret, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad.

Spikrer igjen nødutganger

Mandag morgen ble det meldt om røykutvikling i Neumanns gate 6 i Bergen. Brannen viste seg å være en tett pipe, men det var ikke bare den som fanget brannvesenets oppmerksomhet. I bygårdens nødtrapp stod en seng på høykant, og bakgården var gjerdet inn med piggtråd.

— Det er mange bygårder verre enn denne. Vi har sett rømningsveier som ender i gjenspikrede dører. Noen ganger er hele trappehus bygget igjen. Ved brann ville beboerne vært fanget, sier Brakstad.

Han betegner brannsikringen i byens gamle bygårder som elendig. Brannvesenet frykter storbrann og dødsfall.

— Det er jaggu ikke få studenter vi har reddet fra tak og vinduer, sier Brakstad

Griske huseiere

Stadig flere av Bergens gamle bygårder blir bygd om til hybelhus. Her bor studenter som sild i tønne, uten at huseierne tar hensyn til det.

— Vi merker oss at enkelte huseiere ønsker størst mulig inntekt med minst mulig innsats. Det koster å brannsikre et gammelt hus. Denne prisen er ikke alle villige til å betale.

— Hva bør huseiere gjøre?

— De skal sikre at rømningsveier er i orden. Dessuten er det huseiers ansvar at boligen er utstyrt med brannslokkingsapparater og røykvarslere. Dessverre er det altfor mange huseiere som ikke er sitt ansvar bevisst, sier Brakstad.

Sløve studenter

Men det er ikke bare huseierne som får passet påskrevet av overbrannmesteren. Brakstad mener at studenter også er sløve i forhold til brannsikringen.

— De bor trangt. Og det merkes. Ofte bruker de nødutgangene som oppbevaringsrom. Mange mener at de nok skulle klart å smyge seg ut gjennom rotet, men det er ikke så enkelt når det er varmt, mørkt, og fullt av røyk.

Mange studenter gir dessuten blaffen i å teste pulverapparatene sine

— Her om dagen sjekket vi tre leiligheter. I de to første kunne de ikke finne apparatene. I den tredje fant beboeren etter lang leiting apparatet lengst inne i et skap. Men bruke det? Det kunne han slettes ikke.

Brakstad ber også studentene innstendig å sjekke røykvarsleren.

— Et batteri til 30 kroner i året. Det er verdens billigste livsforsikring.

fakta/brannfellene

  • Det finnes 877 såkalte «skorsteinshus» i Bergen. Dette er bygårder med yttervegger i mur, mens alt innenfor er av tre. Husene er i brannteknisk dårlig stand. * I mange tilfeller blir trapperom og rømningsveier fort overtent. Dette gjør det umulig å evakuere bygningene. Svært mange hus mangler utvendig branntrapp. * Bergen Brannvesen arbeider nå med å kartlegge brannsikringen i disse husene.
ADVARER STUDENTER: Overbrannmester Jan Ove Brakstad er bekymret for brannsikringen i byens hybelhus. Han ber både huseiere og studenter skjerpe seg.
Foto: Knut Egil Wang