KAREN R. TJERNSHAUGEN

KRISTINE HOLMELID

Forrige uke la studentsamskipnaden ut 42 hybler til leie på det nedlagte sykehjemmet. Hyblene ble revet bort i løpet av noen dager.

— Vi ringte rundt til dem som står på venteliste hos oss. Det var veldig mange som ble takknemlige, ja, sier boligdirektør Ivar Henriksen til Bergens Tidende.

Skal pusses opp

Studentsamskipnaden har kjøpt det nedlagte sykehjemmet av kommunen for 24,5 millioner kroner. Rehabiliteringen starter etter nyttår, men bygget brukes frem til det midlertidig som hybelhus. Hyblene er av enkel standard, og leies ut for 1500 kroner i måneden.

— Det var veldig gunstig å kunne tilby hyblene på Fridalen sykehjem for å avhjelpe den vanskeligste situasjonen på boligmarkedet i august og september. Men dette er bare ment som et midlertidig tilbud, understreker Henriksen.

Ledig på Fantoft

Ifølge boligdirektøren ser det i år ut som om studentsamskipnaden har kunnet tilby hybel til stort sett alle som studerer på første semester og ønsker bolig. Han oppfordrer studenter som er kommet inn i Bergen i siste liten, og som derfor ikke kom med i hovedtildelingen, til å ta kontakt.

— Vi har innflyttinger og utflyttinger hele tiden. Om vi ikke kan hjelpe dem med en gang, kan vi kanskje gjøre det om en uke eller måned, sier Henriksen.

Per i dag har studentsamskipnaden blant annet ledige hybler og 2-roms leiligheter på Fantoft studentby fra 1. september. Fra studiestart i år hadde studentsamskipnaden 200 flere hybler enn på samme tid i fjor. Dekningsgraden er likevel bare på 12 prosent. Dette er mindre enn i byer som Oslo og Tromsø. Myndighetenes mål er en dekningsgrad for studenthybler på 20 prosent innen 2005. Bergen trenger 2204 hybler for å oppfylle dette målet.

— Vi har ikke tjangs til å nå dette, mener Geir Pollestad, leder for Norsk Studentunion i Bergen.

Fire på madrass

For dem som fortsatt ikke har fått sted å bo ved semesterstart, tilbyr studentsamskipnaden overnatting på madrass fra 1. til 15. august. De to første husløse studentene ankom søndag, og i går formiddag var to nye på plass. De fire tilbrakte natten på gulvet i en sovesal på Fantoft studentby. Prislappen er skarve 30 kroner for lån av madrass i opptil to uker og et depositum på 200 kroner.

Christina Hauge, miljøkonsulent hos studentsamskipnaden, forteller at innrykket har vært større tidligere år.

— 15. august må alle ut, men mitt inntrykk er at de fleste greier å ordne husly ved å sove hos venner som har skaffet seg hybel eller liknende. Jeg har aldri hørt om noen studenter som har reist fra Bergen fordi de ikke har greid å skaffe seg sted å bo, sier Hauge.